COLUMN: Hoe doe jij dat? De sleutel tot succes: de 3 P’s

Foto: Ondernemersteam Gelderland

De sleutel tot succes… Wie wil die sleutel niet kennen! Maar …. bestaat die sleutel wel?Ja, die sleutel bestaat, maar daar moet je voor willen werken, risico’s durven nemen en misschien wel een keer ten onder gaan.

Bill Gates van Microsoft is ook failliet gegaan, maar hij heeft doorgezet en uiteindelijk een bedrijf opgezet, dat letterlijk iedereen kent.

De 3 P’s
Wat is dan die sleutel tot succes? Dat zijn de 3 P’s:

  • Passion (passie en motivatie);
  • Preparation (voorbereiding);
  • Perseverance (doorzettingsvermogen);

De basis voor de 3 P’s is Power
Je innerlijke kracht waarmee je alles wat je kent en kunt inzet om je doel te bereiken, (ook je hartekracht en intuïtie). En natuurlijk ook gewoon hard werken! Je zult merken dat als je eenmaal de eerste stap hebt gezet en blijft doorgaan, er vanzelf deuren voor je opengaan.

Toepassingen
Deze succesformule is overal op van toepassing, niet alleen op een onderneming. Denk bijvoorbeeld ook aan je relatie(s). Je moet gemotiveerd zijn voor een relatie, weten waar je aan begint en oog hebben voor elkaar. Bereid zijn alles te geven aan elkaar, en ook te ontvangen van die ander. Het gaat ook wel eens minder goed en dan moet je niet opgeven en voor elkaar door willen gaan. Iedereen weet ook wat er gebeurt als de passie uit een relatie is verdwenen.

Een ander voorbeeld is topsport
Als je wilt winnen, dan moet je, naast talent, vooral passie hebben voor je sport, hard (en vaak lang) willen trainen en niet opgeven als je achter staat. Je hele leven zo inrichten dat je helemaal voor je sport gaat. In gedachten doortrainen als je een blessure hebt. Iedereen weet ook wat er gebeurt als je niet gemotiveerd aan een wedstrijd begint, dan is de kans op succes minimaal.

Eigen bedrijf
Datzelfde geldt ook voor je eigen bedrijf. Je moet gemotiveerd zijn voor je vak en voor het ondernemerschap, je goed voorbereiden (marktverkenning, vergunningen, voorwaarden, financiën, etc.) en niet opgeven als het een keertje (of misschien langere tijd) wat minder gaat. Gewoon er helemaal met hart en ziel voor gaan. Kijk maar naar Bill Gates. En als het wat minder gaat, hoef je er niet alleen voor te staan; een warm en betrokken netwerk, zoals Ondernemersteam Gelderland kan dan een grote steun zijn en net het verschil maken.

Samenwerken
Alleen als vanuit je “Power” de 3 P’s laat (blijven) samenwerken, dan heb je de sleutel tot succes in handen. Nu hoef je alleen nog, met dat succes, de juiste deuren te openen.

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.

Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen