Gazelle, een nieuwe hypermoderne fabriek met respect voor het verleden!

DIEREN – Maandag 15 juni was het zo ver! De pers werd op deze dag uitgenodigd om te kijken naar het geheel vernieuwde pand van de Koninklijke Gazelle te Dieren. Maar liefst bijna 2 jaar is men bezig geweest met de verbouwing waar nu de laatste hand aan gelegd wordt.

2015-06-15 Koninklijke Gazelle Dieren 000aEnkele van oudsher zeer bijzondere panden zijn bewaard gebleven en hebben hun architectonische waarde behouden. Het aan de Wilhelminastraat gelegen Rijksmonument is gerenoveerd en heeft zijn prachtige voorkant behouden. Ook aan de binnenzijde zijn de zo karakteristieke elementen bewaard gebleven. Achter de oudbouw is er volledig nieuwe assemblageruimte ingericht, met daarin de meest moderne apparatuur waarmee op een bijzonder efficiënte manier fietsen in elkaar gezet kunnen worden.

2015-06-15 Koninklijke Gazelle Dieren 000bToen de architecten Anton Bronsvoort en Henk Geert Blaak in Dieren voor de eerste keer kwamen kijken, troffen zij vooral een wirwar van panden en ruimtes aan waarin veel arbeid werd verricht maar ook veel tijd verloren ging door het verplaatsen van materialen van het ene naar het andere pand. “Eigenlijk was het een kwestie van pellen en her structureren” aldus Bronsvoort.

2015-06-15 Koninklijke Gazelle Dieren 000cOnnodige panden werden gesloopt en er kwam een grote productieruimte en lakkerij voor in de plaats. Dit geeft structuur en een logisch verloop van het werkproces. Terwijl het oppervlak van de fabriek vele malen kleiner is geworden kunnen er nu meer fietsen geproduceerd worden.

Gazelle kent een lange geschiedenis en in de loop der jaren is er veel veranderd om en rond het pand. Willem Kölling, de postbeheerder uit Dieren begon met het bedrijf in 1892, later met de smid Rudolf Arentsen. In 1905 later trok Arentsen zich terug uit het bedrijf, en werd hij opgevolgd door Hendrik Kölling, waarmee Gazelle een familiebedrijf was geworden.

2015-06-15 Koninklijke Gazelle Dieren 000dMet respect en eerbied is er in de huidige bouw rekening gehouden met deze oprichters en zijn oude elementen terug gebracht of bewaard gebleven, drie vergaderruimtes zijn vernoemd naar de heren.

Met merk Gazelle is sinds 1892 nummer 1 in Nederland en is momenteel hard op weg de wereld te veroveren met vooral de elektrische fietsen. Ruim een eeuw lang vormt Dieren de thuisbasis van een oer-Hollands merk: Koninklijke Gazelle. Hier maken 450 medewerkers 300.000 fietsen per jaar.

2015-06-15 Koninklijke Gazelle Dieren 000eEen bedrijf waar ambacht, traditie én innovatie samenkomen. Een hypermoderne fabriek past daarbij, maar dan wel eentje met respect voor het verleden.

Klik op de bovenste foto voor een uitgebreid fotoverslag.

Kijk voor veel meer interessante informatie op:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden