Bewoners balen van aanleg rotonde in Velp

Foto: GoogleMaps

VELP – De aanleg van een nieuwe rotonde op de hoek van de Arnhemsestraatweg en Daalhuizerweg in Velp heeft nogal wat voeten in de aarde. De gemeente Rheden wil de rotonde aanleggen om de doorstroming en de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast is volgens de gemeente de verkeersinstallatie aan vervanging toe.

Voor de aanleg van de rotonde moet de gemeente een deel van de tuin van het appartementencomplex aan de Arnhemsestraatweg onteigenen. Daarover is onlangs koninklijk besluit genomen. (zie link onder dit bericht) Meerdere bewoners vinden de vergoeding die ze krijgen voor de waardedaling van hun woning veel te laag.

Volgens de bewoners gaat de gemeente niet meer geven voor de waardedaling van hun woningen. Zij hebben het gevoel dat ze daarvoor tevergeefs naar de Raad van State zijn gestapt. Daarna zagen veel bewoners zich genoodzaakt om het bedrag van de gemeente te accepteren, maar zij zijn alles behalve blij met de situatie.

Boos
“We gaan een fors gedeelte van onze tuin missen. Er zijn bewoners die een kleine vergoeding krijgen voor de waardedaling van hun woningen, maar ik krijg helemaal niets. Iedereen zal begrijpen dat als een stuk van je tuin verdwijnt je woning in waarde daalt. Er viel met de gemeente niet te onderhandelen. Zij blijft voet bij stuk houden”, aldus één van de bewoners.

Is een rotonde wel nodig?
Niet alleen de vergoeding is bij de bewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vragen zich af of zo’n rotonde überhaupt wel nodig is. “Wij zien hier zelfs in de spits nooit lange files voor de deur en ongelukken zijn er zelden”.

“De gemeente wil met de rotonde de verkeersdoorstroming verbeteren, maar iets verderop in de Hoofdstraat is de grootste verkeersopstopping van Velp. Dat weet iedere inwoner toch? En op de Nordlaan komt je op amper 300 meter verder voor gesloten spoorbomen te staan. Hoezo doorstroming?”, vertelt een geëmotioneerde bewoner vanaf zijn balkon aan rheden.nieuws.nl.

“Ik begrijp goed dat deze ingreep impact heeft op met name de bewoners van het appartementsgebouw, maar de rotonde is echt nodig. De verkeersveiligheid en de doorstroming worden hiermee gediend”, zei wethouder Ronald Haverkamp eerder.

Nog 2 eigenaren

De gemeente Rheden moet nog met twee bewoners tot een akkoord zien te komen over de verkoop. Als er geen akkoord komt dan zal de gemeente een gerechtelijke onteigeningsprocedure moeten starten.

Dat heeft tot gevolg dat de bewoners nog meer tuin kwijtraken. Dat stuk extra grond is volgens de gemeente nodig om als werkterrein te dienen. Nu ligt er een aanbod om een werkstrook te huren. “Ik voel me hierdoor onder druk gezet”, zegt één van de bewoners die nog steeds hoopt op een acceptabele en redelijke vergoeding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen