Rheden eet smakelijk en kruidig

Foto: Rheden Eet Smakelijk!

Op dit moment zitten we in de overgang van zomer naar herfst en dat zie je ook aan de kruidentuin. Het lukt nog om verse kruiden uit je tuin te oogsten. Het loopt wel op zijn eind. Daarom wordt het tijd om te kijken kruiden je binnen kunt kweken.

Helaas wordt de kruidenmarkt beheerst door Silvo en Verstegen. Als zij kruiden uit een potje zeggen bedoelen ze een conservenpotje en niet een potje met aarde waar een plantje in staat. Vers is veel smakelijker en je weet precies wat je eten doet. De potjes en zakjes bevatten vaak zout, suiker en geur- en smaakstoffen. Een blaadje basilicum is natuurlijk alleen maar basilicum. Het is met tomaat, een beetje olie, peper en zout een pure lekkernij.

Silvo en Verstegen is natuurlijk wel makkelijk. Een kip herkent iedereen wel en dan is het logisch om daar kipkruiden bij te doen. Je weet dat gehakt met gehaktkruiden op smaak gemaakt moet worden. Het kan ook anders: gehakt maak je aan met paneermeel (gedroogde en gemalen witbrood) en een eitje. Voor de smaak voeg je peper en zout toe, maggi(blaadjes) en eventueel wat nootmuskaatrasp. Dat is toch ook niet moeilijk?

Wat is prettig in een kruidentuin buiten:

Peterselie, selderie, munt, tijm, marjoraan/marjolein, bieslook, oregano, dille, rozemarijn en basilicum. Eventueel ook nog salie, vervaine, lavendel, bonenkruid, kervel, laurier, dragon en jeneverbes. De onderstreepte kruiden kun je ze makkelijk houden en groeien ze ieder jaar vanzelf opnieuw tot mooie planten. De andere planten moet je regelmatig (eens per jaar of vaker) vervangen.

In de herfst en winter kun je ook prima verse kruiden kweken. Advies voor een binnentuintje op de vensterbank: peterselie, selderie bieslook en basilicum. Dit zijn kruiden met veel water in de blaadjes en die minder lekker smaken als ze gedroogd of ingevroren zijn. Uit de vriezer smaken munt, oregano, dille, dragon salie en tijm goed als het buiten niet meer groeit. Kervel is het lekkerste uit een blikje. Dille, marjoraan/marjolein en rozemarijn kun je vers kopen in de supermarkt of bij de groenteboer. Voor bonenkruid, laurier, en jeneverbes ben je toch op de potjes aangewezen.

Kruidenmengsels als Garam Masala, Ras el Hanout, Chinees 5 kruidenpoeder, kerrie, bouquet garni, Provençaalse kruiden, speculaaskruiden en satékruiden zijn (zeker gekocht bij een speciaalzaak of toko) vaak prima. Op internet kun je ook prima naar de samenstelling zoeken en het zelf naar eigen smaak mengen.

Heel eenvoudig en kruidig is dit recept: Groene kruidensalade

En wij van Rheden.nieuws.nl aten zaterdag:
Vooraf Basilicummousse met gerookte zalm daarna gehaktbrood met olijven en kappertjes met citroensaus en gemengde tomatensalade. Tot slot een nagerecht dat prima is voor een luie zondag lazy sunday chocolademousse met turkse yoghurt

Rheden eet smakelijk!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden