Een beestachtig weekeinde

Foto: rheden.nieuws.nl- Theo Jansen

Column – Aan het einde van de week stop ik meestal even met nadenken om me in het “grote” nieuws te verdiepen.

Ik word daar doorgaans niet vrolijk van. Zo werd ik deze keer geconfronteerd met het afscheid van Bassie en Adriaan en tot overmaat van ramp bleek dat Rusland echt te sterk is als het gaat om een krachtmeting met Nederland. Tamelijk heftig was het plan van een iemand om de kosten van de zorg nog meer af te wentelen op de zieken en de zwakken.

Er was al weer een schietpartij in “Het Wilde Westen” en zelfs in de Gelredome was het raak. Als klap op de vuurpijl werden we dan nog geconfronteerd met het faillissement van circus Renz. Bij zo veel ellende krijg ik zelfs de neiging om te vluchten.

Snel naar de website van rheden.nieuws.nl; daar is het nieuws doorgaans wat beter te verteren. Behalve dan het afgelopen weekeinde.
Op zondag was het namelijk de verjaardag van iemand die lang geleden met de dieren zou hebben gepraat en daarom heilig is verklaard. Toch is de communicatie met dieren eigenlijk helemaal niet zo bijzonder; ze krijgen vaak meer aandacht dan mensen en zeker rond vier oktober is het raak.

Een paar voorbeelden. Bewoners van een rusthuis in Velp werden geconfronteerd met ratten en slangen. Elders betoonden twee dozijn buurtbewoners hun dierenliefde tijdens een gezellige barbecue en op Facebook lezen we dat iemand dierendag viert bij de Chinees, van oudsher de plek waar men volgens de overlevering veel meer doet met vlees.

Dan maar snel naar de kookrubriek. Daar doet de nieuwssite er nog een schepje bovenop met een aantal bijzondere recepten die ook geschikt zijn voor menselijke consumptie. De erwtensoep blijkt vegetarisch, maar is toch heel lekker. Dit is nog eens nieuws dat er inhakt, echter bij het toetje heb ik zo mijn bedenkingen. Wat is er toch zo aantrekkelijk aan ijs? Veel mensen houden van zoetigheid, maar waarom moet dat dan zo koud worden gegeten? Smaak en geur komen beter tot hun recht bij temperaturen die wat hoger zijn. Ik zou u zeker aanbevelen eens ijs te consumeren bij een temperatuur van zo rond de twintig graden Celsius.

Kent u de uitdrukking “de liefde van de man gaat door de maag”? Ik kan u verzekeren dat dit ook voor dieren geldt. Het blijkt dat de bewoners van een dierentuin in Arnhem op zondag nog eens extra verwend werden. We lezen dat apen handig kunnen zijn met kokosnoten, dat het aardvarken in plaats van het dagelijkse portie insecten een avocado krijgt en dat de olifanten het met meloenen moeten doen. Ik vrees dat klanten van de voedselbank soms met minder genoegen moeten nemen.

Nog meer etende dieren waren er te vinden in Dieren, een plaats waar men graag extra aandacht besteedt aan dieren. Zoals u weet heb ik niets tegen honden, maar afgelopen zaterdag werd het toch een beetje te gek. Ruim vijf dozijn van deze dieren kreeg de gelegenheid zich beroerd te eten aan de restanten van andere dieren. Heel terecht vraagt een kritische lezer zich af of het voor deze diertjes wel zo gezond is om zo veel in één keer naar binnen te schrokken.

Natuurlijk kon het dorp Rheden niet achterblijven. Daar mocht hond Beike na een “wandeling” over een rode loper een bot van de mat oprapen. Gelukkig gebeurde dit in de buurt van de nieuwe dierenkliniek. Daar bleek eens te meer hoe voorzichtig we moeten zijn met het voederen der dieren. Kinderen moesten zelfs een beer opereren. Diagnose? Te veel snoep gegeten.

Dit brengt mijn gedachten op het gegeven dat heel veel mensen ook worstelen met eten. Ik bedoel dus dat ze gewoon te dik zijn. De gemeente zou hierbij kunnen ondersteunen met de actie: Honden aan de lijn, mensen ook! Gelukkig zijn er al veel lieden die de economie ondersteunen met bezigheden om af te vallen. Helaas is goede raad vaak duur, maar personen die met de auto naar de sportschool gaan om daar een uurtje te gaan fietsen weten echt niet meer waar ze mee bezig zijn.

Ik kan niet wachten tot het weer weekend is.
De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen