Voltreffer Arnhemse chimpansee wint hoofdprijs

REGIO – Binnen enkele uren gaan de beelden de hele wereld over: een Arnhemse chimpanseevrouw slaat behendig met een tak een drone uit de lucht die de mensapengroep van bovenaf filmt voor een televisieprogramma.

Haar groepsgenoten komen vervolgens nieuwsgierig poolshoogte nemen bij het vreemde object. Ze worden daarbij nietsvermoedend door de nog draaiende GoPro-camera haarscherp op de gevoelige plaat vastgelegd. De dronevideo groeit razendsnel uit tot een wereldhit.

CNN, Sky News, BBC, USA Today, Der Spiegel, Reuters, Associated Press en honderden andere gerenommeerde nieuwsmedia van Australië en Japan tot Zuid-Afrika en Canada publiceren de bijzondere beelden. Als de wetenschap er enkele maanden later nogmaals aandacht aan besteedt, gaat de video opnieuw de wereld over.

Het beeldmateriaal is door het Nederlandse publiek nu ook uitgeroepen tot ‘Drone Video van het Jaar 2015’, een wedstrijd die wordt georganiseerd door de redactie van Drones.nl. Vrijdag 4 december 2015 heeft dronefilmer René van Manen van Storm Solutions aan de rand van de chimpanseegracht onder toeziend oog van de mensapen de prijs in ontvangst genomen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Vrijdag 10 april 2015: opnames voor een televisieserie
Vrijdag 10 april 2015 filmt René van Manen van Storm Solutions met een drone op diverse locaties in het dierenpark de dieren van Koninklijke Burgers’ Zoo. Hij maakt deze opnames in opdracht van producent Trend Media voor het televisieprogramma Burgers’ Zoo Natuurlijk (RTL 4).

Zodra de drone opstijgt, ontstaat er wat opwinding in de chimpanseegroep die zich op hun bosrijke eiland bevinden en grijpen enkele mensapen direct wat takken. Enkele dieren klimmen snel in de boomstammen die als speeltoestel dienen. Al snel keert de rust in de groep terug.

Wanneer Van Manen de drone vanuit de hoogte iets naar beneden laat zakken om de chimpansees hoog op de boomstammen in beeld te brengen, gaat het plotseling mis.
In een fractie van een seconde haalt chimpanseevrouw Tushi uit met een tak die ze voor haar lichaam blijkt te hebben gehouden: eerst mist ze de drone op een haar na, maar de tweede slag is een voltreffer. De GoPro-camera blijft echter filmen met unieke beelden als resultaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen