Bewoners omgeving Van Kolplein Velp zeer ontevreden over “tuinen” die Vivare achterlaat

27 dec 2015, 13:47 Nieuws
infomiddag
rheden.nieuws.nl

VELP – In de omgeving van het Van Kolplein te Velp worden op dit moment de laatste sociale huurwoningen teruggebouwd na de sloop van 86 verouderde woningen.

Een groot gedeelte van de terugkerende bewoners én nieuwe bewoners is ontevreden over de manier waarop woningbouwcoöperatie Vivare de tuinen na de nieuwbouw achterlaat.

Het project is in diverse fases opgeleverd en Vivare is nu bezig met de laatste fase, het grootste gedeelte van de bewoners die al teruggekeerd zijn naar hun oude woonomgeving en naar de nieuwbouwwoningen is erg ontevreden. Niet over de woning maar over de manier waarop woningbouwcoöperatie Vivare de tuinen achterlaat. "Ik had een prachtige tuin, nu moet ik honderden euro's uitgeven om de grond überhaupt geschikt te maken voor beplanting!"

Veel terugkerende bewoners hebben planten, struiken en bomen meegenomen naar hun wisselwoning waarin ze tijdens de sloop en nieuwbouw plaats konden nemen. “Het is niet te doen om de beplanting terug te plaatsen, het is één grote puinbak, dit kan je geen tuin noemen!”. Dit is een veel gehoorde klacht.

Ook het aanleggen van bestrating is een drama, huurders mogen eerst containers vol puin uit de tuinen tegen hoge kosten af (laten) graven en af (laten) voeren. Vivare geeft in de reacties naar haar huurders aan: "Er ligt inderdaad wat puin en stenen in maar die zijn omhoog gekomen tijdens de bouw. Zwart zand moet u zelf maar regelen, we hebben wel geel zand naast de huizen verzorgd omdat we er vanuit gaan dat iedereen een oprit zal aanleggen. Voor de verdere aaanleg van en in de tuin bent u zelf verantwoordelijk, u heeft daarvoor een herinrichtingsvergoeding ontvangen!".

Het onderstaande filmpje laat zien hoe moeilijk het is überhaupt een gat te maken in de “tuinen” die Vivare achter heeft gelaten, laat staan bestrating aan te leggen...

Na alle bouwwerkzaamheden is de gemeente aan zet voor de inrichting van het openbare gebied.

Hoewel een deel van de bewoners al een flinke investering hebben gedaan in het aanleggen van de oprit, tuin en erfafscheiding, blijven bij veel huizen de tuinen en opritten als braakliggend terrein, modderpoel en puinopslag liggen.