VELP – Vivare heeft een onderzoek gedaan naar de samenstelling van de grond die tuinen moeten worden bij de nieuwbouwwoningen op het van Kolplein en omgeving. Dit deden zij in navolging van klachten die waren beschreven in de berichten van rheden.nieuws.nl en De Gelderlander.
“Wij begrijpen dat het inrichten van de tuinen veel arbeid en geld met zich meebrengt, maar dat speelt voor elke huurder die een nieuwbouwwoning betrekt”.
Vivare stelt dat er geen tuinen vol bouw- en sloopafval opgeleverd zijn. Het puin van de oude woningen is afgevoerd en vanuit de nieuwbouw zijn er geen steenresten of andere bouwmaterialen achtergebleven.
Dat er grind in de tuinen ligt is logisch omdat de grond in deze wijk van oorsprong afkomstig is van kleiafzetting van de IJssel en leem van de Posbank. Tijdens de bouw heeft er tijdelijk afgegraven grond opgeslagen gelegen maar dat is nadat het geschud is, afgevoerd.
Een mogelijkheid is wel dat er een laagje van deze grond achtergebleven is tijdens het egaliseren van het terrein.
Door het schudden blijven er stukken van minder dan 3 cm achter en dat is in de tuinen gebleven, grote stukken zijn hierdoor verwijderd. In deze achtergebleven grond zijn ook de vroegere tuingrond en het straatzand dat onder eventuele verhardingen lag verwerkt.
"Kortom; er is geen bouwafval achtergelaten maar wel het vroegere grind, het gebied heet niet voor niets ‘De Grindakker’", aldus Vivare.
Zij zullen daarom ook geen extra maatregelen nemen.