Rheden Nieuws eet met Mata Hari

Foto: Bronbeek Arnhem

COLUMN – Het kan u bijna niet ontgaan zijn: Mata Hari staat opnieuw in de belangstelling dankzij een voorstelling van het Nationaal Ballet. Ted Brandsen zette het levensverhaal van Mata Hari om in een ballet. Wist u dat er een link is met Rheden en Velp?

Margaretha Zelle (Mata Hari’s echte naam) trouwde op 19 jarige leeftijd met de veel oudere kapitein Rudolph MacLeod (38 jaar) omdat zij enkel belangstelling had voor mannen in uniform zoals zij later verklaarde. Dat ze daarmee in de betere Haagse kringen zou komen heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld.

MacLeod met Margaretha Zelle met hun pasgeboren Norman John vertrokken in 1897 voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) naar Indonesië. Daar wordt Louise Jeanne een jaar later geboren. Hun zoontje werd door de oppas vergiftigd in 1899, het werd ook om andere redenen geen gelukkige tijd voor het gezin MacLeod.

In 1902 keert de familie terug naar Nederland en MacLeod gaat in de Kerkstraat in Velp wonen. Van Bulder verschijnt binnenkort een boek over deze straat. Of Mata Hari zelf ooit in Velp heeft gewoond is niet bekend. Wel heeft zij geprobeerd haar dochter, die liefkozend Non genoemd wordt, te laten ontvoeren bij haar man vandaan. In 1903 gaat Margaretha naar Parijs en vier jaar later wordt in Rheden de echtscheiding uitgesproken.

Non stierf als indirect gevolg van de syfilis die haar moeder had opgedaan op 21-jarige leeftijd. Zij is begraven met haar vader op Heiderust in Rheden. De steen staat er nog met als opschrift “Onze Non 2 mei 1898 10 aug 1919 en haar vader 1 maart 1856 9 jan 1928”.

Dit is toch een kookrubriek?

Jazeker: bij Huize Bronbeek waar de oud-KNIL militairen werden opgevangen, is een prachtig Indonesisch restaurant Kumpulan waar u voor bescheiden prijs lekker kunt eten. Bijvoorbeeld rijsttafel Kumpulan. Maakt het graag eens thuis klaar, dan volgen hier de recepten die bij de gerechten horen:

Ajam rica + daging rendang + babi kecap + sate babi, gado gado + sambal goreng + sambal goreng buncis + sambal goreng telor + sambal goreng tempe + pisang goreng + sayur loheh + serundeng + rujak manis  + tahu bali, acar campur + krupuk udang + nasi putih, + nasi goreng.

Nu zult u denken: hoe kunnen ze dit op tafel zetten voor €24? Of wat vreemd, er zit geen bami, sate ajam en babi panggang bij? Kumpulan heeft voor €29 een uitgebreider menu waar dat wel bij zit.

Of ook niet een onlogisch gedachten; als ik het zelf wil klaarmaken moet ik dan één of twee weken vrij nemen? U kunt ook kiezen en bijvoorbeeld de komende zaterdagen iedere keer drie gerechtjes klaarmaken. Dan hoeft u pas in april iets nieuws te bedenken om te koken.

En waar haal ik voldoende mensen vandaan om het allemaal op te eten? Eenvoudig: nodig de mensen uit die naar de balletvoorstelling Mata Hari gaan.

Op de website van het Nationaal Ballet wordt Mata Hari een van de beroemdste danseressen van haar tijd genoemd. In onze herinnering is het vooral iemand die makkelijk uit de kleren ging weliswaar onder begeleiding van mysterieuze muziek, maar het blijft wel een raadsel dat het Nationaal Ballet kleedgeld vraagt voor 10 kostuums voor Mata Hari die in totaal €55.000 gekost hebben!

Rheden eet smakelijk!

Mata Hari

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden