De Grote Kerk in Velp bestaat 175 jaar

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – De Grote Kerk aan de Kerkstraat in Velp bestaat 175 jaar en dat viert de Protestantse Gemeente Velp door het jaar heen met een aantal feestelijke activiteiten.

Op zondag 22 mei wordt bij de geschiedenis van de Grote Kerk én de Kerkstraat stilgestaan. Het boek ‘In en om de Kerkstraat’ van Arend Bulder, dat onlangs verscheen, wordt gepresenteerd.

Ook wordt het orgel bespeeld door de organisten Piet Cnossen en Gert Jan Jongerden. Dominee Dick Juijn vertelt over de historie van de kerk.

De Grote Kerk werd in 1841 in gebruik genomen en is een Waterstaatskerk. Dat is de benaming voor kerken die in de periode tussen 1824 en 1875 met overheidssteun werden gebouwd. De kerk en het orgel zijn rijksmonumenten.

De historie van de Kerkstraat gaat nog veel verder terug, het blijkt de oudste straat van Velp te zijn. Arend Bulder, bewoner van deze straat, beschrijft op boeiende en soms hilarische wijze de geschiedenis van de Kerkstraat en zijn bewoners door de eeuwen heen. http://rheden.nieuws.nl/nieuws/72486/uniek-boek-over-de-historie-van-de-kerkstraat-in-velp/

Ook dominee Dick Juijn houdt zich graag bezig met de historie van Velp. Hij is de predikant van de Grote Kerk en geboren Velpenaar. Deze middag vertelt hij over de geschiedenis van het jarige gebouw.

De organisten Piet Cnossen en Gert Jan Jongerden zorgen voor de vrolijke noot tussen de verhalen door. Piet Cnossen is organist van de Dorpskerk in Rheden, Gert Jan Jongerden is een van de organisten van de Grote Kerk.

Na afloop van het programma is er gelegenheid iets te drinken, het boekje ‘In en om de Kerkstraat’ te kopen en de kerk te bewonderen.

De toegang is vrij, er is een collecte voor vrijwillige bijdrage bij de uitgang.
Zondag 22 mei, 15.00 uur, Grote Kerk, Kerkstraat 32 Velp. Website van de kerk: www.pknvelp.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden