Inloopavond voor omwonenden en belangstellenden nieuw AZC in Velp

Foto: Google maps Arnhemsestraatweg 348

DE STEEG – Voorafgaande aan de openbare inloopavond over het tweede AZC was er een besloten avond voor omwonenden van het nieuwe AZC aan de Arnhemsestraatweg in Velp.

Omwonenden waren geïnformeerd en uitgenodigd middels een persoonlijke brief. Zo’n 30 omwonenden waren aanwezig. Na de besloten bijeenkomst volgde een openbare inloopavond waarbij iedereen informatie in kon winnen over de komst van het AZC. De avond is rustig verlopen.

Er was een presentatie te zien van de bouwplannen en men konden vragen stellen bij diverse stands van onder andere het COA, Vluchtelingenwerk en gemeente Rheden.

Hoewel deze avond aangekondigd is als inloopavond hadden bezoekers een informatieavond verwacht, dit zorgde voor teleurstelling onder enkele bewoners.

De redactie ontving er onder andere onderstaande meldingen over:

‘Als aanwonende heb je toch echt het gevoel dat er gewoon over je heen gelopen wordt en niemand antwoordt kan geven op onze vragen. Op de vraag waarom het AZC daar komt en waarom aanwonenden niet op de hoogte gesteld zijn krijg je steevast als antwoord “wij zijn binnen de kaders gebleven” maar dat vroegen wij niet.

Voor dit pand is een zienswijze aangevraagd voor woonruimte voor studenten en niet voor asielzoekers. Als inwoner kun je nog bezwaar aantekenen tegen de nu weer gewijzigde zienswijze maar hoe dat kan kon niemand van de aanwezige raadsleden ons vertellen. Je wordt van het ene raadslid naar het andere raadslid gestuurd en niemand heeft een antwoord. Met andere woorden; informatie hebben wij niet gekregen.

Wij zien best in dat asielzoekers een ruimte moeten hebben en daar zijn we ook helemaal niet op tegen, maar om zo je eigen bewoners op de hoogte stellen is beneden peil. De gemeente beslist en daar heb je het mee te doen. Wij zijn vooral boos op de manier waarop de gemeente met haar bewoners omgaat. Het draagvlak voor dit probleem zal dan steeds minder worden en dat zal toch niet de bedoeling zijn.

Op het gebied van communicatie en informatie naar de bewoners van de gemeente kan de gemeente Rheden nog heel veel leren, op deze manier krijg je steeds minder vertrouwen in de politiek’ aldus een inwoonster van Velp.

Er was ook een wat positievere reactie van een van de aanwonenden:

Wij wonen in de buurt waar het nieuwe AZC zal komen. We waren dus uitgenodigd voor het besloten gedeelte. Het was een zeer informatieve avond. De organisatie was goed. Alle betrokken partijen waren aanwezig. Er was alle ruimte voor vragen en opmerkingen. Dat was erg prettig. Er zijn enekle bewoners die het wel erg spannend vinden. Ik hoop dat de betrokken partijen deze buurtbewoners goed zullen informeren en begeleiden.

Ik heb ook het gevoel de partijen willen samenwerken. Ik hoop dat zij ons en de wijk zullen bijstaan om de nieuwe bewoners welkom te laten voelen in de wijk.

Gemeente Rheden heeft een bewonersbrief gestuurd met vragen en antwoorden. Mensen die daarna nog met vragen bleven zitten konden bij de inloopavond terecht. Op http://rheden.nieuws.nl/nieuws/75516/er-komt-een-tweede-azc-in-velp/ leest u meer over het AZC.

Mogelijkheden voor het indienen van bezwaar leest u op: http://www.rheden.nl/Organisatie_en_bestuur/Klacht_bezwaar_of_beroep

https://twitter.com/Sh0rtiii/status/720671934787239938

 

Bewoners van Velp maken zich vooral zorgen over de hoeveelheid vluchtingen in het dorp en zijn angstig voor vandalisme en hun veiligheid. Gemeente Rheden geeft aan hier uiterst waakzaam voor te zijn en eventuele negatieve ontwikkelingen direct te monitoren. Vooralsnog ziet zij geen ‘problemen’ voor de nieuwe locatie en gaat uit van een rustig verloop van de inhuizing van asielzoekers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen