Er komt een tweede AZC in Velp

Foto: Google maps Arnhemsestraatweg 348

VELP – Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft in 2015 een verzoek gedaan naar een opvanglocatie (AZC) binnen gemeente Rheden.
Deze locatie is nu gevonden aan de Arnhemsestraatweg 348 in Velp. Dit heeft gemeente Rheden laten weten op woensdag 13 april.

De locatie is geschikt voor opvang van 204 vluchtelingen voor de duur van twee jaar én voldoet aan de uitgangspunten die de gemeenteraad vastgesteld heeft eind 2015.

De uitgangspunten:

  • Alleen reguliere opvang dus geen tijdelijk/crisisopvang van bijvoorbeeld 72 uur.
  • Geen opvang in tenten of noodvoorzieningen maar enkel in stenen gebouwen.
  • Maximaal 300 nieuwe asielzoekers in de gemeente op mogelijk één locatie
  • Geen nieuwe vluchtelingen binnen een straal van 1 km van het AZC in Velp én de huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Oversteeg in De Steeg en aan de President Kennedylaan in Velp. (in de volksmond de “Polen Hotel’s”)

Naar verwachting komen de eerste bewoners in de zomer van 2016.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Op dit moment heeft het COA te maken met een stijging van de bezetting op de opvanglocaties en een geringe doorstroom van vergunninghouders naar woningen elders in het land. Daarom is uitbreiding van opvangcapaciteit nodig. De gemeente Rheden neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert een bijdrage.

Wethouder Tjebbe Vugts voegt er aan toe: “Wij realiseren ons natuurlijk dat dit besluit impact heeft. Het is daarom belangrijk om goed in contact te zijn en te blijven met onze inwoners, in het bijzonder de direct aanwonenden. De gemeente Rheden heeft positieve ervaringen met de al bestaande opvanglocatie aan de Broekstraat in Velp. Onze ambitie is om die lijn door te trekken.”

De direct aanwonenden hebben deze ochtend een informatiebrief ontvangen:

Voor diverse vragen over het tweede AZC in Velp lees de volgende Q&A:

Lees ook:

AZC

Inloopbijeenkomst 18 april 2016

De gemeente Rheden en het COA organiseren gezamenlijk een openbare inloopbijeenkomst. Deze inloopbijeenkomst vindt plaats op maandag 18 april van 20.00 uur tot 22.00 uur in het gemeentehuis in De Steeg. Bezoekers moeten zich bij binnenkomst kunnen legitimeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen