Leer gras’maaien’ met een zeis

Foto: SLG

ROZENDAAL – Het gras maaien terwijl u de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen? Dat is mogelijk wanneer u de zeis ter hand neemt en daarmee het hoge gras wegmaait.

Op zaterdag 16 juli organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de cursus ‘maaien met de zeis’ in Rozendaal. U leert in één dag hoe u met behulp van de zeis uw grasland op een rustgevende en authentieke wijze kunt maaien.

Dus zet de motormaaier in de schuur en haal de zeis van de hanenbalken! Deelnemers leren het gras maaien in de boomgaard bij kasteel Rosendael in Rozendaal.

De cursus duurt van 09.00 tot 15.00 uur en de kosten bedragen € 60,-. Belangstellenden melden zich aan via www.landschapsbeheergelderland.nl.

Het maaien met de zeis is een handigheid die onze voorouders beheersten. Door middel van een draaitechniek wordt het gras baan voor baan gemaaid. Voor kleinschalig landschaps-beheer is een zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine.

Vooral bij kleinere of onregelmatige stukjes is de zeis handiger en vaak sneller. U kunt gemakkelijker om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om weg te vluchten dan bij motorgereedschap. En u maait natuurlijk zonder lawaai en benzine.

Een ervaren docent leert u in een dag de basisbeginselen van het maaien met de zeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het onderhouden en scherpen van de zeis (‘haren’ van de zeis).

De mobiele smid kan uw eigen zeis desgewenst op lengte en houding afstellen zodat u er prettig(er) mee kunt werken. Tijdens het maaien kunt u nog steeds genieten van de geluiden om u heen en daarnaast werkt u ongemerkt ook nog eens aan een soepel lichaam!

Iedereen die het leuk vindt om te leren hoe het maaien met de zeis in zijn werk gaat, kan zich opgeven voor de praktische cursus. Ze gaan ervan uit dat deelnemers hun eigen zeis meenemen. Eventueel kunt u ter plaatse een zeis lenen. Dit dient u bij uw aanmelding aan te geven.

Neem zelf een lunch mee. Vrijwilligers van bij SLG aangesloten groepen krijgen korting.

Nationaal Kampioenschap Zeisen
Wist u dat er zelfs wedstrijden maaien met de zeis zijn? Op 10 september vindt het Nationaal Kampioenschap Zeisen plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier strijden teams tegen elkaar om de vaardigheid in het maaien met de zeis.

Wie weet geeft u zich na het volgen van een cursus wel op voor het kampioenschap of gaat daar een kijkje nemen!

Met het kampioenschap en de cursussen wil SLG een oud ambacht in ere herstellen. Kijk voor meer informatie over SLG en cursussen op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden