De heer Janse uit Rheden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Foto: rheden.nieuws.nl

DE STEEG/RHEDEN – Afgelopen woendagmiddag werd de Heer C. Janse door burgemeester Petra van Wingerden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Cornelis Janse heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor de lokale, regionale en landelijke schaakwereld.

Schaken schaken en nog eens schaken
Vanaf 1966 tot 1975 was hij bestuurslid en wedstrijdleider bij de Velpse Schaakvereniging (VSV) en is nu nog steeds lid. Vanaf 1975 heeft de heer Janse alle stadia van het wedstrijdleiderschap van de KNSB doorlopen en is na het leiden van internationale toernooien benoemd tot Internationaal Arbiter van de Wereldschaakbond. Daarnaast heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het Handboek Clubschaak. De deco

randus heeft ongeveer 30 jaar bij de voetbalclub Ostrabeke gespeeld. De naam Ostrabeke is door hem bedacht en zo heette ook het clubkrantje waar hij hoofdredacteur van was. Dozen met door hem verzamelde wedstrijdgegevens gaan naar het Gelders Archief.

De oorlog in Wolfheze
Vanaf 1987 tot heden heeft hij veel tijd en energie gestoken om de oorlogsperiode ‘40-‘45 in het dorp Wolfheze vast te leggen voor het nageslacht. Het leidde tot de publicatie van het 4-delige boekwerk Blik Omhoog.

Nog steeds wordt de heer geraadpleegd over deze periode. De input van de heer Janse leidt soms voor opsporingsbedrijven tot het onderzoeken van bepaalde locaties en het vinden en onschadelijk maken van bommen.

Daarnaast hebben hij en zijn vrouw talloze onderzoeken gedaan naar uiteenlopende gebeurtenissen tijdens de oorlog. Veel materiaal hiervan is geschonken aan het Gelders archief.

De heer Janse is woonachtig in Rheden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen