Concrete plannen voor buurtmoestuin in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Als het aan de initiatiefnemers had gelegen was de buurtmoestuin een biologische tuin geworden met enkel biologische producten en het bewerken van een moestuin op natuurlijk wijze.

Dit pakte in de eerste instantie anders uit. Enkele tegenstanders gaven aan niet gediend te zijn van de tuin en zeker niet net de waterton, composthoop en het gevlochten hekwerk dat de initiatiefnemers gemaakt hadden.

De tuin werd vernield, de initiatiefnemers staakten hun werkzaamheden aan de tuin en er heerste verdeeldheid in de buurt door de voor- en tegenstanders.Een bijeenkomst om de plannen te bespreken en met elkaar in gesprek te gaan over de moestuin liep op niets uit. De tegenstanders voelden zich niet serieus genomen en verlieten de bijeenkomst.

Toch met elkaar in gesprek

“Wij zijn niet tegen de moestuin maar wel tegen de rommel die er ligt. Het trekt ongedierte aan en ziet er niet uit,” Aldus Jos Aalders (aanwonende en oorspronkelijk tegenstander)

Nieuwe plannen waarmee iedereen tevreden is

Onder aanvoering van Jos hebben de tegenstanders een eigen plan gemaakt en zijn zij langs 31 deuren geweest, met die nieuwe plannen hebben zij toestemming gekregen van de bewoners. Daarna hebben zij dit gepresenteerd aan de initiatiefnemers, leden van de moestuingroep de Groene Hand.

Dit plan stelt voor dat de moestuin 88m2 wordt, dit is de helft minder van de huidige staat. Er wordt een ruimte vrijgemaakt voor een picknickbank en een plek gemaakt voor een BBQ. Zij (tegenstanders dus) adopteren hierbij een vuilnisbak. Daarnaast geven zij aan dat ze het op prijs zouden stellen als er tenminste 2x per maand ook les ‘tuinieren’ wordt gegeven aan de kinderen uit de buurt. Bovendien willen zij betrokken worden bij de eventuele aanvraag voor een buurtbudget.

De initiatiefnemers hebben ingestemd met dit voorstel.

Radar uitvoering ondersteunt de bewoners om anderen financiers te vinden dan enkel de gemeente; denk aan Oranjefonds en het Heidemijfonds. En zal eraan meehelpen dat bijvoorbeeld de moestuingroep wordt verbreed met ook meer mensen, dan enkel de zes initiatiefnemers.

Een tuin voor iedereen

Zoals het oorspronkelijke doel was, namelijk een moestuin voor iedereen, lijkt nu toch te gaan lukken. De voor- en tegenstanders zijn bij elkaar gekomen en zullen verder gaan om dit positieve resultaat verder uit te werken.

Lees ook:

buurtmoestuin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen