Activiteiten in Rijnstate om dialysepatiënten te helpen bij hun dieet

Foto: Activiteiten in Rijnstate om dialysepatiënten te helpen bij hun dieet

ARNHEM/RIJNSTATE – Mensen die dialyseren moeten zich houden aan een streng dieet. Niet altijd makkelijk, zeker niet tijdens de aankomende feestdagen. Het Dialysecentrum van Rijnstate organiseert daarom van 8 t/m 20 december allerlei activiteiten om dialysepatiënten hiermee te helpen: de zogenaamde ‘Dialyse Schijf van Vijf’.

De aftrap is donderdag 8 december rond 10.30 uur door de chef-kok van het met één Michelinster bekroonde restaurant ‘Het Koetshuis’ uit Bennekom. Hij neemt voor de aanwezige dialysepatiënten een speciaal bedachte en passende traktatie mee.

Dagelijks komen er zo’n 65 patiënten naar Rijnstate om zich te laten dialyseren. Deze patiënten moeten drie keer per week een halve dag aan de dialyse. Daarnaast moeten ze zich houden een aan streng dieet waarin vocht, fosfaat, eiwit, kalium en zout centraal staan.

Deze vijf voedingselementen vormen de, door de medewerkers van het Dialysecentrum en diëtisten ontwikkelde, Dialyse Schijf van Vijf. Met deze actie hoopt het Rijnstate Dialysecentrum de patiënten een aantal handvatten te geven zodat het dieet minder belastend wordt voor het dagelijkse leven.

Tips en proeven

Tijdens de Dialyse Schijf van Vijf wordt er dieper ingegaan op het gebruik van voedingsproducten, krijgen patiënten tips en worden alternatieve producten besproken. De Nierpatiënten Vereniging biedt tijdens de activiteiten onze patiënten kleine glaasjes aan.

Deze glaasje kunnen onze patiënten helpen in het bewuster omgaan met hun vochtinname. Ook is er een theeproeverij om thee als kaliumarm alternatief voor koffie te promoten.

dialysepatiënten

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden