Bomen langs Middachterallee kunnen gered worden

Foto: rheden.nieuws.nl Theo Jansen

DE STEEG – Negen instabiele bomen aan de Middachterallee in De Steeg werden in december 2015 acuut ‘uitgekleed’ in verband met de veiligheid voor de weggebruikers. Er waren zorgen over de conditie en vitaliteit van de beuken aan de Middachterallee tussen De Steeg en Ellecom. Uit onderzoek blijkt dat de beuken weer gezond kunnen worden.Lees bericht bomenkap.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de overige bomen om de oorzaak van de terugloop in conditie en vitaliteit te achterhalen.

Nog niet te laat

Er zijn inmiddels veel onderzoeken geweest. Daar is uitgekomen dat met name in de bovenste grondlaag een verstoring is opgetreden waardoor de beuken niet voldoende water en voeding krijgen. De onderzoeken hebben ook uitgewezen dat het nog niet te laat is. Maatregelen kunnen er voor zorgen dat de grondbalans weer terugkomt, zodat de beuken uiteindelijk weer gezond worden.

Deze maatregelen moeten, voordat de beuken in 2017 weer hun blad krijgen, uitgevoerd zijn.

Maatregelen

De eerste maatregel is om een deel van het opgehoopte blad te verwijderen, deze bladlaag is nu te dik waardoor er verstoringen op treden. Maandag 12 december wordt hier mee begonnen. Om het werk veilig uit te kunnen voeren, zijn er verkeersmaatregelen nodig. Zo wordt aan de zijde waar gewerkt wordt fietspad afgesloten. In de drukke ochtend- en middag uren begeleiden verkeersregelaars de fietsers met het oversteken.

Momenteel vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats zoals o.a. het weghalen van takken die in de laan liggen, zodat het blad straks makkelijker te verwijderen is. De overige maatregelen worden in het eerste kwartaal van 2017 uitgevoerd. Zoals het beluchten van de grond en het aanbrengen van diverse voedingsstoffen.

Wethouder Ronald Haverkamp:

“Precies een jaar geleden moesten we helaas besluiten negen instabiele bomen uit te kleden uit veiligheidsoverwegingen. Ik ben erg blij dat nu uit onderzoek is gebleken dat de bomen in deze karakteristieke laan, door een aantal maatregelen te nemen, weer gezond kunnen worden. En dat daardoor het beeld van de Middachterallee intact blijft!’

Middachtenallee

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden