Moet de familie Nieuwenhuis weer duizenden liters melk weggooien…?

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Het zal er om gaan spannen…, komt Friesland Campina op vrijdag 16 december de melk nog ophalen bij de melkveehouderij Nieuwenhuis?

Als het aan Friesland Campina ligt, rijden ze dan niet meer over de gevaarlijke spoorwegovergang die middenin de toegangsweg naar het bedrijf van de familie Nieuwenhuis ligt. Dan zit de familie Nieuwenhuis met een groot probleem.

Steun

Sinds in een eerdere publicatie: ‘Eerst net als in Winsum een treinongeval?’, de heikele situatie van de familie Nieuwenhuis bekend werd, is er veel gebeurd. De familie heeft ontzettend veel hartverwarmende reacties gekregen, heel veel steun, van zowel bekenden, als onbekenden.

Vergunning

Er is een vergunning bij gemeente Rheden aangevraagd voor de aanleg van een noodweg die aan de zuidzijde moet komen te liggen naar de overgang bij Biljoen. Deze is in behandeling genomen en hopelijk krijgt de familie snel groen licht voor de aanleg.

Addertje onder het G(r)AS

2016-12-11-wilco-003Helaas kwam er afgelopen week nog een uitdaging aan de oppervlakte, bij het maken van de noodweg moet een hogedruk gastransportleiding van de Gasunie gekruist worden. Nadat Wilco Nieuwenhuis direct contact heeft opgenomen met de Gasunie kwam hij erachter dat hiervoor extra maatregelen nodig zijn. Een mogelijke oplossing is bij de Gasunie aanwezig, nu hopen dat ook zij hier snel mee akkoord gaan!

6 verschillende organisaties

Het aantal partijen waarmee de melkveehouderij Nieuwenhuis te maken heeft is dus inmiddels gegroeid naar 6, te weten: gemeente Rheden, Prorail, Geldersch landschap & Kasteelen, Waterschap Rijn-IJssel, Friesland Campina en de Gasunie. Bij 5 van de 6 moet een vergunning aangevraagd worden voor de aanleg van de noodweg, “kan dat nou niet anders?” was de reactie van Wilco Nieuwenhuis.

Prorail

Nieuwenhuis heeft bijna dagelijks goed contact met alle partijen, maar laat ook weten dat Prorail echt haar uiterste best doet om te helpen deze hachelijke situatie zo snel mogelijk op te lossen. Ook organisaties die niets met het probleem te maken hebben steken de handen uit de mouwen en helpen de familie Nieuwenhuis.

To do list

Er zijn nog een aantal zaken die moeten gebeuren, alvorens er überhaupt gestart kan worden met de aanleg van de noodweg, waaronder een Flora & Fauna Onderzoek in verband met de plaatsing van een duiker in een bestaande watergang, er zal nog gesproken moeten worden met de Cultuurhistorische commissie van gemeente Rheden en het zou fijn zijn als de Gasunie instemt met de voorgestelde oplossing voor de kruising van de hogedruk gasleiding.

Friesland Campina

Familie Nieuwenhuis zal het zoals wel duidelijk is niet voor elkaar krijgen de noodweg aangelegd te krijgen voor 16 december. Hopelijk ziet Friesland Campina in dat er alles aan gedaan wordt om tot een goede, juiste en snelle oplossing te komen en blijven zij de melk van het bedrijf ophalen totdat de noodoplossing een feit is.

ontwerp

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen