FOTO’s: Stille Tocht en Dodenherdenking Velp

VELP – Ook in Velp werden afgelopen donderdagavond 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht, zoals ieder jaar begon de herdenking in de Parkstraatkerk met toespraken, muziek en gedichten.

Mevrouw Mirjam Troostwijk-Kerkoet (85) overdacht in een toespraak, haar onderduikperiode in Velp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met nog 13 Joodse mensen zat Mirjam Troostwijk als 11-jarig meisje ruim twee jaar verborgen in Velp, allen overleefden de oorlog.

Voor en na deze overdenking bracht de Velpse violiste Melanie Jansen, muziekstukken van J.S. Bach en Massenet. Leerlingen van de Roncallischool, de meisjes Fien de Zeeuw (12) en Dula Breeuwsma (11) lazen een zelfgemaakt gedicht voor.

Stille Tocht

Aansluitend werd, later dan de bedoeling was, de Stille Tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Met ‘omfloerste trom’ liepen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het Herdenkingsmonument in het Villapark aan de Vijverlaan.

Bij het monument werd de Bevrijdingsklok geluid, scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteen stonden met fakkels aan weerszijden van het monument.

Bloemen

Na een ietwat gehaaste aankomst, (de organisatie betreurt dit ten zeerste) waren daar de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens werden er kransen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties.

Leerlingen van Het Groenhorst Velp maakten een bloemstuk namens alle Velpse scholen. Daarna kregen alle aanwezige kinderen gelegenheid om bloemen te leggen. Zelf geplukte bloemen of de losse bloemen die het 4 Mei Comité Velp daarvoor klaar had gezet.

Tijdens het defilé langs het monument, waaraan alle bezoekers konden deelnemen, bracht Harmonie Unisono nog prachtige muziekstukken ten gehore. En daarmee was het ook dit jaar weer een zeer indrukwekkende bijeenkomst.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen