ANBO begint vandaag met de
Aangifte Hulplijn, bedoeld voor mensen die slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit of babbeltrucs. De ouderenorganisatie geeft mensen tips en hulp bij het doen van aangifte bij de politie.
De ANBO Aangifte Hulplijn is onderdeel van een grote veiligheidscampagne om
ouderen weerbaarder te maken tegen deze vormen van criminaliteit. Want van de ongeveer 2500 mensen van 60 jaar en ouder die mee hebben gedaan aan een peiling van ANBO heeft bijna de helft wel eens te maken gehad met een poging tot
oplichting.
Criminelen proberen mensen vooral via ‘phishing mails’ geld of gegevens afhandig te maken. Veel ouderen trappen gelukkig niet in deze redelijk bekende poging tot oplichting. “Ik kreeg een mail waarin stond dat ik een grote prijs had gewonnen. Men had natuurlijk mijn gegevens nodig om de prijs te kunnen storten. Ik begreep gelijk dat er iets mis moest zijn!” , schrijft een van de ondervraagde ouderen.
Venijnig virus
Verder krijgen ouderen nogal eens een neptelefoontje, die soms ook goed wordt doorzien. Een aantal ouderen vertelt in de peiling dat ze zijn gebeld door een zogenaamde medewerker van Microsoft, die de computer wil overnemen om een probleem op te lossen: “Ik was net op tijd om de pc van de stroom af te halen en de bank te bellen om het geld vast te houden. Het is me gelukt, al heb ik wel een venijnig virus in mijn pc gekregen.”
In de ANBO-peiling zegt 17% wel eens slachtoffer te zijn geworden. Bijvoorbeeld van spoofing, waarbij een oplichter belt en zegt van de bank te zijn. “Ik vroeg nog: hoe kunt u bewijzen dat u van de bank bent? Ze kon feilloos drie rekeningen noemen… Ik had nog nooit van dit misdrijf gehoord of gelezen en ik ben er ingestonken. Echt verschrikkelijk.”
Geen aangifte
Toch zegt twee derde van de ouderen die slachtoffer zijn geworden in de peiling dat ze geen aangifte gaan doen bij de politie. Ze zeggen dat er toch niets mee wordt gedaan of ze vinden het incident te klein.
ANBO wil ouderen helpen om wél die stap te zetten naar aangifte doen, zodat de kans groter wordt dat criminelen worden opgespoord. Slachtoffers kunnen bellen met de ANBO Aangifte Hulplijn (0348 – 238591), waar zij tips en adviezen krijgen over het doen van aangifte.
Morele steun
Leden van ANBO kunnen ook een veiligheidsconsulent inschakelen, die meegaat naar het politiebureau. Want 28% van de gedupeerden geeft aan dat ze hulp wel fijn hadden gevonden. “Als het goed is kan de politieagent je ook wel helpen, maar het is fijn als er iemand is die je moreel kan steunen” , zegt een van hen.
ANBO
De naam "ANBO" staat formeel voor Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. De vereniging is opgericht om de individuele en collectieve belangen van senioren in de samenleving te dienen. Kijk voor meer informatie ook op:
https://www.anbo.nl/ .
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.