VELP – Ondanks de vele werkzaamheden die nog gedaan moeten worden, is het nog steeds de bedoeling dat het “nieuwe” asielzoekerscentrum aan de Broekstraat in Velp woensdag 25 maart haar eerste gasten zal ontvangen.
In de eerste week vol
In één week tijd zal naar verwachting het asielzoekerscentrum te Velp vol zitten, het COA, Centraal orgaan voor Asielzoekers verwacht ongeveer 50 mensen per dag. Deze mensen komen vanuit zogenaamde procesopvanglocaties (pol) uit diverse delen van het land.
Een asielzoeker op weg naar Velp
De asielzoekers hebben dan al een periode achter de rug waarin zij na binnenkomst in Nederland opgevangen zijn in Ter Apel. In deze centrale opvang locatie krijgen alle asielzoekers een medische keuring en start de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) van de Nederlandse overheid een uitgebreid onderzoek naar de validiteit van de asielaanvraag.
Vervolgens gaat een asielzoeker naar een pol
In een procesopvanglocatie (pol) wordt het onderzoek van de IND voortgezet en is er met name aandacht voor gesprekken tussen asielzoeker en advocaat, voorlichting door VluchtelingenWerk, voorlichting over het COA en medisch advies.
Is dit allemaal in orde?
De procedure van de asielaanvraag gaat gewoon door, de asielzoekers zijn nu klaar om naar een AZC te gaan, bijvoorbeeld AZC Velp. De asielzoeker komt hier aan vanuit verschillende pol’s in Nederland, en worden naar het AZC in Velp gebracht. Hier worden ze geregistreerd en krijgen ze een plek toegewezen, afhankelijk van de situatie, alleen, een echtpaar of een gezin.
Kijk voor meer informatie op: https://www.coa.nl/nl/opvanglocaties
In het AZC Velp heeft een bewoner de beschikking over:
Natuurlijk is er een gezamenlijke ruimte waar iedereen gebruik van kan maken en is er plaats gemaakt voor diverse kantoren van het COA, de locatiemanager Gerben van Os, de bewaking en Vluchtelingenwerk. In kliniek Velp worden nu ook enkele ruimtes klaar gemaakt voor opvang van asielzoekers met medische problemen.
Ook onderwijs is geregeld
Vanwege de komst van het AZC in Velp is de gemeente Rheden de afgelopen periode bezig geweest met het regelen van onderwijs voor de kinderen die in het AZC terechtkomen. Zij zijn namelijk net als ieder ander kind wat in Nederland woont, leerplichtig. Het gaat om kinderen in zowel basisschool als voortgezet onderwijs leeftijd.
Het voormalige schoolgebouw van Kleurenrijk aan de Gruttostraat in Velp is hiervoor als locatie aangewezen. Het schoolgebouw wordt door de gemeente opnieuw ingericht voor de beoogde opening van het AZC op 23 maart.
Het basisonderwijs wordt verzorgd door Scholengroep Veluwezoom. Het voortgezet onderwijs gebeurt door VMBO ‘t Venster
Als de kinderen in Nederland komen is de opdracht om in eerste instantie te zorgen dat de kinderen voldoende taalvaardig zijn, om vervolgens bij bestaande scholen in te kunnen stromen. Voor deze eerste taalverwerving worden schakelklassen gevormd: groepen waarin alleen kinderen die de taal moeten leren bijeen zijn gebracht. Naast de AZC-leerlingen kunnen ook kinderen van nieuwkomers die de taal nog niet (voldoende) beheersen aanschuiven.