GEMEENTE RHEDEN - De eikenprocessierups trekt zich weinig aan van de coronacrisis en is de komende maanden opnieuw in de eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente Rheden neemt verschillende maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Tot oktober blijft de gemeente controleren en waar nodig (na)behandelen.
De eikenprocessierups legt haar eitjes in de nazomer en begin van de herfst. In het voorjaar komen deze uit. Tijdens de ontwikkeling richting het popstadium in de periode mei tot en met juni ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgt de rups brandharen, die overlast kunnen veroorzaken. Daarna verpoppen ze tot vlinder.
De gemeente neemt verschillende maatregelen om de rups te bestrijden. De aanpak bestaat uit drie maatregelen: preventieve behandeling met een biologisch bestrijdingsmiddel, het opzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en natuurlijke bestrijding met vogels en insecten.
Wanneer de blaadjes van de eik uitkomen en de rups actief is, start de gemeente met het preventief bespuiten van bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Dit middel doodt alleen de rupsen en is veilig voor mensen en dieren. Eén van de voorwaarden om te starten met de preventieve behandeling is een minimale nachttemperatuur van 4 C°. Afgelopen twee weken bleef de nachttemperatuur hieronder, waardoor de preventieve behandeling op zijn vroegst eind april kan starten. Vooraf aan de preventieve behandeling, bekijkt de gemeente via spuitkaarten van de Vlinderstichting of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn. Als dit het geval is, is bestrijding middels spuiten niet toegestaan. De spuitwerkzaamheden kunnen 24 uur per dag, voor korte duur, plaatsvinden. Op de gemeentelijke website lees je welke locaties de gemeente preventief behandelt.
Bij eiken waar toch rupsen zitten en bij eiken die niet preventief behandeld zijn, vindt een mechanische bestrijding plaats. Dit gebeurt door het opzuigen van de nesten of door de rupsen te plukken en in dichte vaten af te voeren.
Ook dit jaar gebruikt de gemeente een natuurlijke bestrijdingsmethode om verspreiding en overlast van de rupsen te verkleinen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van het aantal natuurlijke vijanden. Om mezen aan te trekken, zijn er in 2020 in de openbare ruimte en bij particulieren op diverse locaties 250 nestkasten opgehangen. Een aantal van deze nestkasten zijn ook dankzij inwonersinitiatieven van Ik buurt mee! gerealiseerd. Daarnaast zaait de gemeente op een groot aantal verspreide plaatsen een speciaal bollenmengsel. Deze trekken in de bloeiperiode natuurlijke vijanden aan die de eitjes en larven van de rups eten. Deze natuurlijke bestrijding heeft een gunstig effect op het vergroten van de biodiversiteit.
“Ook dit jaar spuiten we de eikenbomen vroegtijdig in met een biologisch middel. Het vroegtijdig spuiten moet de toename van de nesten zoveel mogelijk voorkomen om de overlast voor u verminderen.”
Inwoners kunnen een boom met eikenprocessierups direct melden, via een digitale kaart op: www.rheden.nl/eikenprocessierups . Op deze kaart kunnen inwoners ook direct zien welke bomen met eikenprocessierups al bekend zijn bij de gemeente. Het meldingssysteem zorgt voor minder overlastmeldingen, omdat niet elke keer dezelfde boom gemeld wordt. Zo helpt het meldingssysteem de bestrijding van de EPR beter te laten verlopen. Bomen in natuurgebieden en op de landgoederen vallen niet binnen onze gemeentegrenzen en staan daarom niet in het meldingssysteem.
Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.