Column De Buurtfilosoof: Links of rechts

26 dec 2016, 10:16 Nieuws
enge kerstman zwartwit
De buurtfilosoof
Deze column verschijnt op een onverwacht moment. In de wetenschap dat velen van u tijdens de feestdagen waarschijnlijk andere dingen aan het hoofd hebben en omdat u het niet gewend bent, heb ik geprobeerd het niet al te moeilijk te maken. Toch is een kleine waarschuwing hier wel gepast.
Het leuke van rheden.nieuws.nl is toch wel dat elk nieuwsbericht wordt aangeboden “achter een foto”. Dit is ook het geval bij de columns en om de redactie wat te ontlasten zoek ik altijd zelf een afbeelding uit die “past” bij de inhoud. Daarbij let ik ook op een zekere herkenbaarheid; in principe een zwart/wit-foto afkomstig “uit de oude doos”.
Geheel in overeenstemming met de waan van de huidige dag gaat deze column vergezeld van een tafereeltje dat heel mooi weergeeft hoe machteloos iemand overgeleverd kan zijn aan een illusie.
In deze bijzonder speciale extra column wil ik echter niet ingaan op de inhoudelijke kant van deze afbeelding en op welke wijze ik mij hierin herken. Wel wil ik graag dieper ingaan op het feit dat afbeeldingen ons soms behoorlijk in verwarring kunnen brengen, zeker als we écht gaan kijken.
Ter introductie wil ik u vragen om de kerstkater even te negeren en eens goed na te denken over de volgende stelling: “Op grond van de kennis die wij momenteel bezitten betreffende de geaardheid der mensheid, blijkt dat de meerderheid van de mensen die links zijn vaker rechts is en dat de meerderheid van de mensen die rechts zijn vaker rechts is.”
Mogelijk hebt u na deze zin al last van een opkomend hoofdpijntje, maar deze klacht zal snel weer verdwijnen als ik u vertel dat de voorkeur voor een politieke stroming iets anders is dan de voorkeur die men heeft om bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner de kalkoen met de rechterhand aan te snijden.
Met deze kennis is het ook beter te begrijpen waarom ik onlangs in verwarring raakte toen mijn blik tijdens het lezen van een eerder verschenen column werd vastgehouden door bijgaande foto. Daarop is te zien hoe drie kinderen schrijven op een schoolbord.
Hoe toepasselijk wil je het hebben; de betreffende column is getiteld “Schrijven” en ik maakte daarin onder andere een opmerking over het verlangen naar een bepaald jaargetijde. Het bijschrift bij de afbeelding luidt: “Schrijfles op de lagere school: Drie kinderen staan schoonschrijven te oefenen op een gelinieerd schoolbord in 1957.”
schijven
Het was mij niet direct opgevallen maar plotseling realiseerde ik mij dat het is toch wel heel bijzonder is dat de afgebeelde kinderen alle drie schrijven met hun linkerhand. Jonge mensen mogen het wat vreemd vinden, maar vroeger was het normaal dat kinderen die in de klas werden onderworpen aan het leren schrijven, hierbij werden verplicht dit te doen met hun rechterhand.
Het blijkt dat naar schatting tien procent van de mensheid linkshandig is; bij mannen is dat percentage iets hoger en bij vrouwen iets lager, maar dat doet verder niet ter zake. Wel belangrijk is dat in de jaren zestig de lagere scholen zijn gestopt leerlingen te dwingen rechts te schrijven; waarbij nog wel kan worden vermeld dat het nog vaak eerst even wordt “uitgeprobeerd”.
“Hier klopt iets niet”, was mijn eerste gedachte. Het bekende motto “Niets is wat het lijkt” kan dan uitkomst bieden en zo kwam ik op het idee dat deze foto mogelijk op enig moment zou zijn “gespiegeld” waardoor de drie jonge kaligraafjes met één klik rechtshandig zouden zijn geworden.
Bijzonder blij met deze vondst dacht ik dat het raadsel hiermee wel was opgelost, maar een ervaren filosoof is niet snel tevreden. Toen ik het beeld nog beter op mij liet inwerken zag ik dat het woord “Zomer” op de foto van links naar recht is geschreven en dat de suggestie dat deze kinderen zouden oefenen in “achterstevoren schrijven”, mijns inziens ook niet echt overtuigend is.
Wie tijdens deze dagen de behoefte voelt aan enige afleiding is hierbij van harte uitgenodigd zich nog eens in alle ernst te gaan verdiepen in de raadselachtigheid van de betreffende afbeelding.
De buurtfilosoof