COLUMN - Oliebollen, appelbeignets, champagne en vuurwerk; het wordt massaal ingeslagen. We worden overspoeld met jaaroverzichten, we luisteren massaal naar de top 2000 en we praten over goede voornemens. Dat betekent maar één ding; 2018 is er.
Het valt op dat de meeste gesprekken dan over goede voornemens gaan. In januari zie je dat de sigarettenverkoop daalt en de sportscholen vol stromen, maar de vraag is altijd; voor hoe lang? En dat is precies de reden waarom ik er zo mijn twijfels bij heb.
Ik vind het goed dat mensen gezonder willen gaan leven. Ik snap alleen niet waarom je daar specifiek op 1 januari mee wil beginnen. De praktijk leert; uitstel is afstel. Wil je stoppen met roken of wil je wat kilo’s kwijt, kies dan geen datum maar begin gewoon nu. Althans, dat is iets wat ik zou doen.
Om je leefstijl aan te passen heb je doorzettingsvermogen nodig. En steun is ook belangrijk. Ik kan mij daarom ergens ook wel voorstellen dat je je op 1 januari misschien wel gesteund voelt, omdat andere mensen dan ook het roer omgooien.
Het belangrijkste is dat je het doet. En of het dan op 1 januari of op een ander moment in het jaar is, dat maakt dan niet uit. Als je er maar voor de volle honderd procent achter staat en er voor gaat. Doe je dat? Dan heb ik een tip voor je.
Mensen met goede voornemens hebben 36% kans dat zij het in de eerste maand al opgeven. En slechts 10% houdt het minimaal een jaar vol. Klinkt niet hoopvol, dat begrijp ik, maar het volgende is wel interessant.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het minimaal 21 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte aanleert. Als we kijken naar het gemiddelde dan komen we uit op 66 dagen. Als je start op 1 januari dan moet je de focus dus leggen op 8 maart. Als je tegen die tijd nog niet hebt gezondigd, is de kans aanzienlijk groter dat je het de rest van je leven volhoudt.