Documentaire 'Waarom bleef je niet voor mij?' doorbreekt het taboe op praten over zelfdoding

25 jul , 12:48 Nieuws
'Waarom bleef je niet voor mij '.Milou Gevers
Milou Gevers.'Waarom bleef je niet voor mij?'

ARNHEM - Op dinsdag 9 september 2025 organiseren Pro Persona afdeling preventie, de D3rde Verdieping en Focus Filmtheater een filmavond met nagesprek over rouw na zelfdoding.

Tijdens deze avond is de documentaire ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ van Milou Gevers te zien. Na afloop van de documentaire praat je met haar onder andere over haar maakproces. 

Vijf per dag

Dagelijks overlijden vijf mensen in Nederland door zelfdoding. Iemand in je naaste omgeving verliezen door zelfdoding is een ingrijpende gebeurtenis. Voor nabestaanden betekent dit niet alleen verdriet, maar ook vragen over waarom het gebeurde, of zij hadden kunnen helpen, en hoe verder te leven. Zeker wanneer jonge kinderen een ouder verliezen, gaat men het gesprek hierover vaak uit de weg.

'Waarom bleef je niet voor mij?'

Rebekka, Stef, Hessel en Annabel zaten nog maar op de basisschool toen hun vader overleed door zelfdoding. In de documentaire delen zij hun verhaal: de eenzaamheid in hun rouw, de vragen die niemand ze durft te stellen, en de angst om hun andere ouder ook te verliezen.

Documentairemaker Milou Gevers weet uit eigen ervaring hoe isolerend dit verlies kan zijn. Zij verloor haar moeder door zelfdoding. Met haar directe manier van vragen opent zij het gesprek over gevoelens van schuld, boosheid en verwarring die vaak onuitgesproken blijven.

Een stem geven

De documentaire verbeeldt de emotionele reis van de kinderen als een landschap, geanimeerd met stop-motion. Elke plek staat voor een fase in hun rouwproces, van ontkenning tot acceptatie, van stilte tot het vinden van woorden.

Met haar documentaire geeft Milou jonge nabestaanden een stem en laat ze zien dat praten over zelfdoding helend werkt. Nabestaanden mogen vertellen wat er gebeurd is. Buitenstaanders mogen vragen stellen. Dit doorbreekt de stilte die rouw na suïcide vaak omringt.

Gesprek met documentairemaker

Na afloop van de documentaire praat je met Milou Gevers over haar maakproces en ga je dieper in op hoe je als betrokkene iemand die rouwt na zelfdoding kunt ondersteunen, en hoe je als nabestaande gesprekken over je verlies kunt openen.

Video

Kijk alvast naar de video.

Praktische informatie:

  • Wanneer: dinsdag 9 september 2025, 19.00 uur.
  • Waar: Focus Filmtheater, aan het Audrey Hepburnplein 1, 6811 EH Arnhem. Telefonisch bereikbaar op 088 1900 666 van maandag - vrijdag  tussen 9.00 en 16.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.
  • Voor wie: iedereen die zich betrokken voelt bij het thema zelfdoding, nabestaanden, professionals en betrokken omstanders.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter)BlueskyTelegram of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief

Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Lees ook: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/blijf-op-de-hoogte-van-het-laatste-lokale-nieuws-met-de-app