VELP - Voorafgaand aan de bloemlegging, zondag 13 april, bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in Velp was er een informele bijeenkomst voor Jeruzalem 31. Daar werd de nieuwe herinneringssteen bekeken door kleinzonen en een achterkleinzoon van de familie Van den Berg die daar drie jaar lang 14 Joodse onderduikers verborg.
Ook burgemeester Van Eert en zijn echtgenote waren aanwezig en later ook de dochter (uit Amerika) en kleindochter van een van de onderduikers.
Intussen liep de zaal van de Elleboog bij Nieuw-Schoonoord vol (rond de 90 bezoekers) met belangstellenden uit Velp en wijde omgeving, maar ook uit de rest van Nederland. Jaarlijks ontmoeten (oud-)Velpenaren en nabestaanden van onderduikers elkaar. Er werden ook nu enkele toespraken gehouden.
Alice Toostwijk, dochter van Mirjam Troostwijk-Kerkoet vertelde over de onderduikperiode van haar moeder op Jeruzalem 31. Het verhaal van luitenant-generaal b.d. G.J. Folmer over het moedige verzet van zijn moeder – als oorlogsweduwe verborg ze o.a. Joodse onderduikers, een gedeserteerde Oostenrijker en een zigeunerjongen – werd voorgelezen door zijn nichtje.
Aansluitend hielden de burgemeesters Carol van Eert van de gemeente Rheden en Ester Weststeijn van de gemeente Rozendaal indrukwekkende toespraken.
Aansluitend plaatste burgemeester Van Eert een prachtige mand vol bloemen bij het bronzen beeldje ‘Het Ondergedoken Kind’ en werden andere vrolijke bloemstukken gelegd door de burgemeester van Rozendaal, door Alice en dochter Julianne Troostwijk.
Verder waren er bloemen van o.a. Velp voor Oranje, de Geërfden van Velp en de familie Heersink van Biljoen. Ook Ine Tjalkens legde bloemen. Haar moedige vader, Jan Tjalkens uit Velp, werd op 4 mei 1943 standrechtelijk geëxecuteerd in Arnhem omdat hij mede had opgeroepen tot de april/mei-staking bij Thomassen in Rheden. Na het gezongen Wilhelmus volgde een bloemen defilé.
Voorzitter Gety Hengeveld van het organiserende comité nodigde alle aanwezigen uit om binnen nog even na te praten. Velen bekeken de indrukwekkende documentaire ‘Verborgen verhalen’, gemaakt door de Arnhemse cineast Sacha Barraud. Hij liet diverse (oud) Velpenaren en onderduikers vertellen over hun ervaringen in de Tweede wereldoorlog, waaronder rabbijn Awraham Soetendorp, die hier als baby de oorlog overleefde. Maar ook verhalen over de Bevrijding van Velp.
Filmvertoningen op 16 april 2025, 80 jaar na de Bevrijding
De films Verborgen Verhalen en de Bevrijding van Velp (door Dr.Van Griethuijsen) zijn op de dag van de Bevrijding van Velp, woensdag 16 april, ook te zien in De Grote Kerk in de Kerkstraat, de O.L.V. Visitatiekerk in de Emmastraat en in Buurthuis De Poort en de Paperclip. En ook op www.WO2Velp.nl
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) Bluesky of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.