REGIO - Met de eerste warme dagen van het voorjaar worden ook de eerste nesten van de Aziatische hoornaar weer zichtbaar. Deze invasieve soort vormt niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar kan ook voor veel overlast zorgen bij mensen.
Plaagdierbestrijders en experts van BeestjesKwijt.nl waarschuwen: nu ingrijpen voorkomt grotere problemen later in het seizoen.
In het vroege voorjaar bouwen Aziatische hoornaars kleine, bolvormige nesten op beschutte plekken zoals in vogelhuisjes, heggen of schuurtjes. Deze zijn nog relatief makkelijk te verwijderen. Wacht je echter te lang, dan verhuist de kolonie vaak naar een nieuw nest hoog in een boom, soms tot wel 18 meter hoog. Het verwijderen van zo’n groot nest vereist gespecialiseerde apparatuur, zoals een hoogwerker en een speciale stofzuiger.
“Wanneer een reguliere bestrijder een groot nest moet verwijderen, lopen de kosten al snel op tot duizend euro,” aldus Ruud Weekers van BeestjesKwijt.nl. “Maar dankzij de subsidie van de overheid kunnen twee gespecialiseerde bedrijven dit voor een redelijke prijs doen, zolang het budget strekt.”
In Nederland mogen slechts twee bedrijven de Aziatische hoornaar bestrijden met overheidssteun. Maar volgens Rianne Bruers van ProCuro Plaagdier Preventie is dit een race tegen de klok: “Het subsidiebudget is beperkt en vaak al vóór de zomer uitgeput. Daarna moeten mensen het zelf betalen. Veel particulieren schrikken van de prijs en laten het nest zitten, waardoor de overlast alleen maar toeneemt.”
De Aziatische hoornaar is niet alleen hinderlijk, maar vormt ook een ernstige bedreiging voor bijenpopulaties. Deze hoornaar jaagt actief op bijen en kan complete kolonies vernietigen, met verstrekkende gevolgen voor de bestuiving van planten en gewassen.
Vergis je niet: de Europese hoornaar komt ook in Nederland voor, maar is groter, roodbruin van kleur en nestelt zich in holtes van bomen of gebouwen. Deze soort wordt als inheems beschouwd en is minder schadelijk voor de natuur. Ze kunnen wél worden bestreden door reguliere ongediertebestrijders.
Experts roepen inwoners op om juist in deze periode alert te zijn. Een klein nest kan binnen enkele maanden uitgroeien tot een groot, gevaarlijk nest dat lastiger (en duurder) te verwijderen is.
“Zie je regelmatig grote, zwarte hoornaars met gele poten op een bepaalde plek vliegen? Dan is de kans groot dat er een nest in de buurt zit. Neem bij twijfel altijd contact op met een professionele bestrijder,” adviseert Weekers.
Meer informatie en advies is te vinden op www.beestjeskwijt.nl
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) Bluesky of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.