Feestelijkheden 450 jaar Rheden nu bijna afgerond

17 okt 2023, 16:28 Nieuws
feestelijkheden 450 jaar rheden nu bijna afgerond 15 10 2023 1
rheden.nieuws.nl
ELLECOM - Zondag 15 oktober was een bijzondere dag ter ere van het 450-jarig bestaan van Rheden. In de Turnhal aan de Eikenstraat 5 in Ellecom vond een feestelijke muziek- en theatervoorstelling plaats, waar het gloednieuwe Rhedens Volkslied voor het eerst werd gezongen door het Con Colore-koor, samen met zo'n 150 enthousiaste aanwezigen.
De festiviteiten begonnen om 12.00 uur met een warm welkom voor alle gasten, inclusief koffie, thee en gebak. Bezoekers hadden ook de gelegenheid om exposities te bewonderen. Om 13.00 uur nam Harry Klein Koerkamp het woord en bedankte de aanwezigen voor hun komst. Vervolgens nodigde hij iedereen uit om samen met het Ellecoms koor Con Colore, begeleid door Christian Grotenbreg, het nieuwe Volkslied van de Gemeente Rheden te zingen. De tekst was prachtig herschreven door Marije Heemskerk. Na een oefenronde klonk het volkslied bij de tweede keer zingen werkelijk geweldig!
Op 18 juni landde er een opvallend ruimteschip in een weiland naast de Zutphensestraatweg in Ellecom, en dit was het werk van tijdreiziger Didés Révellas. Op zondagmiddag 15 oktober, rond 13.00 uur, bezocht reporter Ale Hartgers Didés. Na wat moeite slaagde hij erin contact te maken en vroeg Didés om uit zijn ruimteschip te komen en samen naar de feestelijke bijeenkomst in de Turnhal aan de Eikenstraat te gaan. Dit lukte, en het hele avontuur werd live uitgezonden via reporter Ale. Na enige tijd arriveerde het duo in de Turnhal, waar ze met een hartelijk applaus werden verwelkomd door Historicus Walter de Wit. Walter vroeg Didés waarom hij nog steeds met zijn ruimteschip op aarde was. Didés onthulde dat hij zijn geplande vertrek had uitgesteld omdat hij graag langer onderzoek wilde doen in deze regio. Gelukkig was burgemeester Carol van Eert aanwezig en bood Didés asiel aan en verwelkomde hem als nieuwe inwoner van de 450-jarige gemeente. Als welkomstgeschenk bood hij Didés een foto aan van het nieuwe gemeentehuis, hoewel ze eigenlijk de oude ontwerptekening van 1573 wilden gebruiken, hadden ze besloten om een nieuw gemeentehuis te bouwen volgens de moderne tekeningen. Dat was nu eenmaal niet meer terug te draaien.
Tijdens de middag kon men ook een bezoek brengen aan de tijdreiscapsule in het weiland in Ellecom, waar Didés uitleg gaf en bezoekers zelfs de capsule van binnen konden bekijken en foto's konden maken. Na de voorstelling konden de aanwezigen genieten van een fototentoonstelling met maar liefst 450 zorgvuldig geselecteerde foto's van de festiviteiten in de zeven dorpen van de gemeente Rheden, gemaakt door fotograaf Jikke Göbel van Tongeren.
Daarnaast was er gelegenheid om de tentoonstelling "De Kracht van Velp-Zuid" van Renie Hesseling en Gerrit Middelkoop te bewonderen, evenals 52 portretten van nieuwe Rhedenaren. Ook kon men een kijkje nemen bij de expositie over het verhaal van Didés Elspa Révellas en de tijdreiscapsule, foto's van de wedstrijd "Verliefd op Rheden," een preview van het boek "Dorpsgezichten uit Ellecom," en een dansvoorstelling genaamd "Weer Spiegeling" door Sara de Jong.
De afsluiting van alle 450-jarige jubileumactiviteiten van de gemeente vindt plaats op dinsdagavond 17 oktober, met drie presentaties waarbij burgemeester Carol van Eert aanwezig zal zijn.

We willen onze dank en respect uitspreken voor iedereen die heeft bijgedragen aan dit fantastische evenement!

Klik op de bovenste foto voor meer foto's.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.