Gelderland-Midden start grote campagne tegen drugscriminaliteit: Samen Weerbaar

08 nov , 14:12 Nieuws
afbeelding samen voor een veilige buurt
Samen voor een veilige buurt
GEMEENTE RHEDEN - Onder de naam Samen Weerbaar, een samenwerking gericht op het aanpakken van ondermijnende criminaliteit, starten vijftien gemeenten, politie, RIEC Oost-Nederland, de provincie Gelderland en andere veiligheidspartners begin november een campagne tegen de gevaren van drugsproductie en het dumpen van drugsafval.

Samen voor een veilige buurt

De campagne is gelanceerd tijdens een symposium in Barneveld, waar de aanpak van drugscriminaliteit en witwassen centraal stond. Onder de titel 'Samen voor een veilige buurt' roepen de betrokken partijen inwoners en ondernemers in de vijftien gemeenten op om alert te zijn op signalen van deze vormen van criminaliteit en om verdachte situaties te melden. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (M.), telefoonnummer 0800-7000.

Burgemeester roept op tot alertheid

Burgemeester Carol van Eert benadrukt het belang van de campagne: “Drugs hebben grote negatieve gevolgen voor onze samenleving. Achter het gebruik van drugs zit vaak een crimineel netwerk schuil, een keiharde wereld van drugsproductie en -handel, ook hier in onze gemeente. Dit willen we stoppen. We moeten daarom samen oplettend zijn en verdachte signalen melden. Alleen door samen te werken kunnen we onze samenleving veilig houden.”

Campagne zichtbaar in de regio

De campagne 'Samen voor een veilige buurt' is zowel online als op straat zichtbaar. Na het ontdekken van een drugslab of het dumpen van drugsafval wordt specifiek in de omgeving gevraagd om getuigen. Op deze manier hopen de gemeenten, politie, RIEC Oost-Nederland en overige veiligheidspartners het bewustzijn te vergroten en meer meldingen te krijgen, zodat drugscriminelen minder kansen krijgen.

De gevaren van drugscriminaliteit

Drugsproductie brengt grote risico's met zich mee voor omwonenden, zoals explosiegevaar en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het dumpen van drugsafval schadelijk voor het milieu en vormt het een gevaar voor mens en dier. Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes op het platteland geproduceerd, maar ook in garages of woningen midden in woonwijken. Hoewel criminelen hun activiteiten vaak proberen te verbergen, zijn er toch signalen waaraan inwoners drugsproductie kunnen herkennen. Denk aan afgeplakte ramen, camera’s aan de gevels, leveringen van chemische stoffen in vaten of jerrycans, vreemde geuren en verdachte personen op ongebruikelijke tijdstippen.

Melden helpt! Ook bij M

Als inwoners of ondernemers iets zien dat niet klopt, kunnen zij dit altijd melden bij de politie. Voor wie liever anoniem wil blijven, is er Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit kan online via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000. Meldingen bij M. zijn altijd anoniem: er worden geen telefoonnummers geregistreerd, gesprekken worden niet opgenomen en er worden geen herleidbare gegevens genoteerd. Anoniem melden is dus echt anoniem.

Samen sterk tegen ondermijning

De campagne 'Samen voor een veilige buurt' is een initiatief van RIEC Oost-Nederland en Samen Weerbaar, een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten en hun veiligheidspartners die gezamenlijk ondermijnende criminaliteit bestrijden.
De betrokken gemeenten zijn: Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.