De gemeenten Doesburg, Rozendaal en Rheden hebben samen met de Politie, Omgevingsdienst en de Belastingdienst tijdens een actieweek extra integrale controles uitgevoerd bij diverse bedrijven in de autobranche.
De actie was bedoeld om bewustwording te creëren, voorlichting te geven en te controleren op heling.
Heling is het bewust doorverkopen van gestolen goederen en is daarom strafbaar. Om heling makkelijker op te sporen, zijn ondernemers verplicht hun goederen te registreren in een digitaal opkopersregister (DOR).
De controles laten zien dat niet alle ondernemers in Rheden goederen registreren in het digitaal opkopersregister. Daardoor is het opsporen van gestolen goederen moeilijker. Met verschillende ondernemers is hierover het gesprek aangegaan, want het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om criminaliteit tegen te gaan. Bij de integrale controles zijn geen grote misstanden aangetroffen, wel zijn er enkele overtredingen geconstateerd ten aanzien van milieu- en bouwvoorschriften. Dit is samen met de ondernemers opgepakt.
Controles binnen autobranche
De autobranche is een kwetsbare branche. De overheid ziet dat criminelen vaak gebruik maken van deze kwetsbaarheid. Niet alleen om geld wit te wassen, maar bijvoorbeeld ook voor het inbouwen van verborgen ruimtes in auto’s om geld of verdovende middelen te vervoeren. Het grote deel van de autobedrijven dat zich wel aan de wet houdt, heeft last van deze malafide bedrijven. Die zorgen voor oneerlijke concurrentie en geven de branche een onbetrouwbaar imago.
Burgemeester Carol van Eert legt uit waarom deze week extra gecontroleerd is op heling.
“De controles zijn uitgevoerd bij verschillende bedrijven. Want iedere ondernemer kan bijdragen aan een veilig ondernemersklimaat in onze gemeente. Door scherp te zijn op mogelijke criminele activiteiten, maar ook door goederen goed te registreren. Want zo helpen zij veiligheidspartners weer bij het opsporen van mogelijke criminaliteit. Dat een bedrijf nu gecontroleerd is, hoeft niet te betekenen dat er sprake is van strafbare feiten.”
Criminelen uit de onderwereld maken steeds meer gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de vermenging van de onder- met de bovenwereld lijken criminelen soms onaantastbaar te zijn. Door deze ondermijning beïnvloeden criminelen de samenleving. Om ondermijning aan te pakken werken de verschillende veiligheidspartners samen op de thema’s drugshandel, witwassen, mensenhandel en zorgfraude.
Door ondermijning gezamenlijk aan te pakken door integrale controles uit te voeren, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen en boetes opleggen ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten, dwangsommen opleggen en huurcontracten laten beëindigen. Zo worden wijken en buurten weer veiliger.Inwoners en ondernemers kunnen helpen door alert te blijven en te melden.Verdachte situaties kunnen altijd gemeld worden bij via 0900 8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis).
Bron: gemeente Rheden
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.