Geniet van de bloemenpracht langs de akkers met je ogen, maar ga ze niet plukken!

21 aug , 18:46 Nieuws
verboden bloemen te plukken3 vrijwilligerswerkgroep de elzenhof
REGIO – Je ziet het steeds vaker, akkers die vol staan met wilde bloemen en kruiden, aan de randen en tussen het gewas. Het is een prachtig gezicht en begrijpelijk dat voorbijgangers dit mooi vinden, en dat mag! Maar dat doen biologische boeren, melkveehouders, natuurbeschermers niet voor niets!
Op dit moment is er een nieuwe activiteit zichtbaar…, mensen die van hun fietsen afstappen, auto’s die parkeren in de bermen van wegen, allemaal om een mooi boeket wilde bloemen te scoren. Dit is begrijpelijk maar niet de bedoeling van deze mooie akkerranden, doe dit niet! Geniet ervan met je ogen en laat ze staan!

Gemeente Rheden

In gemeente Rheden en omgeving is dit ook het geval, diverse lokale (biologische) boeren, akkerbouwers en melkveehouders plaatsen daarom nu bordjes waarmee ze willen voorkomen dat voorbijgangers bloemen en kruiden uit hun land plukken en meenemen naar huis. Dit is niet alleen jammer voor de boer, want die mist zo alle voordelen, maar ook voor de andere bezoekers die willen genieten van een prachtige akkerrand die (nog) bezaaid is met prachtige wilde bloemen en kruiden.
Het zaaien van wilde bloemen langs akkers is een activiteit die steeds meer populariteit wint onder boeren en natuurbeschermers. Deze actie heeft meerdere voordelen, zowel voor de landbouw als voor de biodiversiteit. Hier zijn enkele redenen waarom wilde bloemen en kruiden langs akkers worden gezaaid:

Verhoging van de biodiversiteit

Wilde bloemen bieden een habitat en voedselbron voor een groot scala aan insecten, waaronder bijen, vlinders, en andere insecten, ook vogels genieten van de bloemen en de zaden. De insecten en vogels zijn cruciaal voor het bestuiven van veel gewassen en het verspreiden van de zaden. Door het zaaien van bloemenmengsels wordt de biodiversiteit in agrarische gebieden vergroot, wat aan een gezonder en veerkrachtiger ecosysteem meewerkt.

Natuurlijke plaagbestrijding

Naast bestuivers trekken van wilde bloemen ook natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Deze insecten helpen om de populatie van schadelijke insecten onder controle te houden, waardoor de behoefte aan chemische bestrijdingsmiddelen wordt verminderd. Dit is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee van de boer.

Versterking van de bodemkwaliteit

Wilde bloemen kunnen bijdragen aan een betere bodemstructuur. Hun wortels helpen de bodem te stabiliseren en de opname van water te stabiliseren. Bovendien voegen bepaalde wilde bloemen stoffen toe aan de bodem, dat de vruchtbaarheid kan verbeteren. Dit komt niet alleen de bloemen zelf ten goede, maar ook de gewassen die in de nabijheid worden geproduceerd.

Landschappelijke en esthetische waarde

Bloemrijke akkerranden dragen bij een aantrekkelijker landschap. Dit kan positief zijn voor het welzijn van de lokale bevolking en de bezoekers, en het kan ook bijdragen aan het toerisme in landelijke gebieden. Een kleurrijke bloemenlint langs een akker biedt een fraai uitzicht en verhoogt de esthetische waarde van het landschap.

5. Verhoogde weerbaarheid tegen klimaatverandering

Een divers ecosysteem is beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Wilde bloemen kunnen helpen bij extremen in het weer, om droogte of hevige regenval, beter op te vangen. Ze spelen een rol in het behoud van vocht in de bodem en het voorkomen van bodemerosie, dat cruciaal is voor duurzame landbouw.

6. Bevordering van agrarische duurzaamheid

Door te investeren in wilde bloemen en andere natuurlijke maatregelen, kunnen boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de landbouw. Het gebruik van minder kunstmest en pesticiden, het versterken van de biodiversiteit en het verbeteren van de bodemgezondheid zijn allemaal stappen richting een duurzamer leefklimaat.

Conclusie

Het zaaien van wilde bloemen langs akkers is een eenvoudige, maar effectieve maatregel met brede voordelen voor zowel de landbouw als de natuur. Het verbeteren van de biodiversiteit, helpt bij natuurlijke plaagbestrijding, versterkt de bodemkwaliteit, verhoogt de landschappelijke waarde en draagt ​​bij aan de duurzaamheid van de agrarische sector.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.