VELP – Gety Hengeveld schreef een aantal jaren geleden het boek Verborgen in Velp. Dat ging over nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers. Inmiddels is over dat boek en over dat thema een multimediaproject ontstaan. Op basis van het boek zijn filmopnames gemaakt met ooggetuigen en/of nabestaanden van onderduikers of verzetsmensen.
Op zaterdag 14 maart om 15.00 uur vertelt Hengeveld over dat project in pop- up museum Rheden in Oorlogstijd. De entree voor de lezing is gratis.
In april 2010, ter gelegenheid van 65 jaar Bevrijding, heeft de Regiobode - op verzoek en in samenwerking met Velp voor Oranje - een Bevrijdingskrant uitgegeven met ‘nooit vertelde verhalen’ over de oorlog. Deze en andere bijzondere verhalen waren de basis voor het boek ‘Verborgen in Velp’, dat in december 2013 door Velp voor Oranje werd uitgegeven. Het boek is bedoeld als een ‘monument’ voor de moedige mensen die zoveel (ook Joodse) onderduikers hadden verborgen. Om ook jongeren te interesseren voor deze verhalen heeft Velp voor Oranje, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, het Multimediaproject ‘Helpt Elkander’ opgezet. De Arnhemse documentairemaker Sacha Barraud filmde ooggetuigen en/of overlevenden en hun (klein)kinderen op de plaatsen waar ze verzet pleegden, ondergedoken zaten of waar ze gevangen werden gehouden. Soms onder een vloer, soms was er een schuilplaats in een hooiberg of een gevangenis in een kelder.
Auteur Gety Hengeveld vertelt over het boek en de filmopnames en toont beelden van een Israëlische documentaire over een van de Joodse onderduikers op Jeruzalem 31 in Velp, waar 14 Joodse familieleden en vrienden de oorlog overleefden.
Zaterdag 14 maart: Verborgen in Velp, een voordracht door Gety Hengeveld, auteur van het gelijknamige boek. Aanvang 15.00 uur – vrij entrée. Pop-up museum Rheden in Oorlogstijd, Hoofdstraat 75 in Velp. Open: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. facebook.com/rhedeninoorlogstijd.