Help jezelf en je omgeving als je een NL-Alert ontvangt

18 feb 2022, 17:45 Nieuws
stormschade 18 02 2022 nl alert
NL-Alert

Zojuist is er vanwege de storm Eunice en het daarmee gepaard gaande slechte weer een landelijk NL-Alert verstuurd. Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert burgers bij acute noodsituaties via de mobiele telefoon.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen als ze een NL-Alert ontvangen. Namelijk, lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen.

Ruim 6 op de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben weleens een NL-Alert ontvangen. Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij acute noodsituaties. Het is vanzelfsprekend dat je doet wat er staat als je een NL-Alert ontvangt. Maar het kan zijn dat iemand het NL-Alert nog niet heeft gezien. Krijg je een NL-Alert waarin staat dat je vanwege een rookwolk met giftige stoffen binnen moet blijven en de ramen moet sluiten? En zie je tegelijkertijd dat de buurvrouw net haar hond gaat uitlaten? Dan kun je ervan uitgaan dat zij het NL-Alert niet heeft gelezen. Waarschuw haar dan. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie.

(Tekst gaat verder onder de foto)

stormschade 18 02 2022

Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alerts te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alerts ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, zijn NL-Alerts ook te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Hoe zendt de overheid NL-Alerts uit?

De overheid kan NL-Alerts uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, en bijvoorbeeld van hoe de wind staat. Zelfs als je kilometers verderop woont kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen zo jouw woonplaats bereiken. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

Bekijk de animatie voor meer informatie:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.