Het "Peukenmeisje" Bernadette Hakken raapt de 100.000ste peuk op in Dieren

15 jun 2019, 11:32 Nieuws
peukenmeisje 100000ste peuk 14 06 2019 1
DIEREN - Afgelopen vrijdagochtend is het "Peukenmeisje", Bernadette Hakken door gemeente Rheden in het zonnetje gezet aan de Veerstoep te Dieren. Zij raapte hier haar 100.000ste peuk op. Wethouder Dorus Klomberg (Milieu) zette haar in het zonnetje en hielp samen met oud-wethouder Constans Pos nog even mee met het rapen van peuken.
Bernadette is sinds 1 juli 2018 bezig met het oprapen van peuken van de straat en in de openbare ruimte, ze heeft binnen één jaar dus al 100.000 peuken opgeraapt en verzameld. Bernadette doet dit omdat ze zich ervan bewust is dat ook dit afval een enorme milieuramp aan het veroorzaken is, net als al het andere afval dat in de openbare ruimte door ons..., iedere dag weer...., nodeloos weggegooid wordt.
Klik op de bovenste foto voor meer foto's.

Bernadette:

"Ik raap elke dag, overal waar ik kom, peuken op van straat. Dit doe ik omdat resten van sigaretten een enorme milieuramp veroorzaken, die bij het grote publiek onbekend is."

Even op een rijtje:

  • Eén peuk vervuilt 8 liter water met chemisch afval (in 1 peuk zitten meer dan 4000 gifstoffen, waaronder lood, arsenicum en pesticiden).
  • De sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic. Dit wordt niet afgebroken, maar valt uiteen in microplastics.
  • Peuken worden door allerlei dieren aangezien voor voedsel. Zij eten de peuken op, die in hun maag of darmen blijven steken. De dieren kunnen daardoor niet meer eten en sterven een hongerdood met een maag vol plastic.
  • Alleen al in Nederland worden er jaarlijks zo'n 66 miljard (66.000.000.000) peuken op straat gegooid. Daarvan komen pakweg 10 miljard (10.000.000.000) peuken in het milieu terecht, wat overeen komt met 10.000 ton (10.000.000 kg) plastic en 80 miljard (80.000.000.000) liter vervuild water. Vervuiling die nooit meer uit ons milieu te halen is!
  • Wat het probleem nog groter maakt is dat wij in de gemeente Rheden zijn afgekoppeld. Dat betekent dat elke peuk die in de put terecht komt direct in onze bodem terecht komt of naar zee stroomt. Daar zit geen waterzuivering meer tussen! En dat terwijl onze gemeente deels in een waterwingebied ligt.
"Ik raap peuken sinds 1 juli 2018, nadat ik heb meegedaan aan een beach-cleanup. Daar kregen wij informatie over de schadelijke gevolgen van alle peuken die achteloos worden weggegooid. Na afloop werd ons gevraagd wat wij persoonlijk zouden gaan doen aan de plasticsoep in de zee. Ik koos er toen voor om elke dag peuken te gaan rapen. Ik raap de peuken overal waar ik kom op. Dat kan dus zijn als ik boodschappen doe, naar het werk ga of met mijn dochter naar de stad ga. Plaatsen waar ik heb geraapt zijn Arnhem, Dieren, Ede, Ellecom, Rheden, Velp, in het bos, maar ook verder weg zoals in Maastricht, Roermond, Haarlem, Nijmegen of bijv. langs de A12 etc. Ik raap de peuken stuk voor stuk op (met een tangetje) en tel ze dan gelijk. Het aantal noteer ik in mijn telefoon. Op mijn Facebookpagina kun je elke dag een update zien van het aantal peuken."
"Ik ben inmiddels benaderd door een bedrijf dat mijn peuken, het plastic erin, graag wil recyclen tot gebruiksvoorwerpen. Daar zullen mijn peuken uiteindelijk naar toe gaan. Voor die tijd wil ik echter deze berg peuken gebruiken om aandacht te vragen voor dit enorme probleem. De oplossing is namelijk erg simpel. Als elke roker zijn eigen zakasbakje of blikje meeneemt en daar de peuken in doet én ze thuis gewoon bij het restafval gooit komen ze niet meer in het milieu terecht."
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .