VELP/REGIO - Duizenden kastanjebomen in de regio en zo ook op de Laarweg en het Van Kolplein te Velp, kleuren bruin en laten massaal hun bladeren vallen. De vroege herfst wordt veroorzaakt door een klein vlindertje: de Kastanjemineermot.
Zelfs wie niets van bomen weet, hoeft zijn ogen alleen goed de kost te geven om te zien waar paardenkastanjes staan. Ook de bomen aan de Laarweg en het van Kolplein te Velp hebben dit jaar al vroeg hun bruine herfstkleed aangetrokken en beginnen hun bladeren al te laten vallen. Ze worden geteisterd door de kastanjemineermot. De rupsen van het kleine vlindertje vreten zich via de bladeren een weg naar het vlinderdom.
Bewoners aan de Laarweg spreken van een ware plaag. "De kastanjemineermot zorgt al jaren voor deze vroege bladuitval en de bomen hebben er zichtbaar van te lijden. Maar dit jaar is het wel echt raak, de hele straat kleurt bruin, het ziet er niet fraai uit." Aldus een bewoner van de Laarweg te Velp.
Een boom waar de kastanjemineermotrupsjes zich een weg door de bladeren vreten, is volgens diverse bomenexperts niet direct ten dode opgeschreven. Maar als het jaar na jaar gebeurt, wordt een kastanje er wel kwetsbaarder door. Schimmels en de gevreesde kastanjebloedingsziekte liggen dan ook op de loer.
Van diverse kanten wordt er bij gemeenten op aangedrongen om gevallen blad te laten liggen. Als het kan, zorgen dode bladeren voor een goede humuslaag. Daar wordt een boom normaliter beter van.
Maar bladeren die nu van de kastanjebomen vallen, moeten juist wel worden opgeruimd. Deze vormen een bron voor een nieuwe mottenaanval in het volgende jaar. Opruimen van het gevallen blad is in de ogen van bomenexperts de enige manier om de plaag te lijf te gaan. En dan nog is succes niet gegarandeerd.