Jurina (15) uit Rheden helpt mee tijdens Nationale Herdenking op de Dam

28 apr , 12:36 Nieuws
Jurina Ursinus
Jurina Ursinus

RHEDEN – Jurina Ursinus (15) uit Rheden, lid van Scoutingvereniging De Rhedense Pioniers, speltak Explorers, vervult op 4 mei een bijzondere rol tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Zij is één van de 88 scouts en zeekadetten die zijn geselecteerd om deze belangrijke herdenking te ondersteunen.

Belangrijke taken tijdens de herdenking

Jurina zal samen met de andere scouts diverse ceremoniële taken vervullen. Zo zorgen zij voor het aanreiken van herdenkingskransen, begeleiden zij genodigden, hijsen zij vlaggen rond het Nationaal Monument en nemen zij bloemstukken in bewaring. Jurina heeft een specifieke taak: zij deelt bloemen uit aan het publiek voor het defilé. Overdag helpen de scouts bovendien bij het schikken van bloemen op het plateau bij het monument, zodat deze samen de Nederlandse vlag uitbeelden.

Voorbereiding en betekenis

Om goed voorbereid te zijn, namen de scouts eind maart deel aan een voorbereidingsweekend en vond op 5 april een informatiedag plaats. Jurina vertelt: "Door de voorbereiding weet ik hoe belangrijk het is om te herdenken. Het voelt bijzonder om een taak te hebben bij de Nationale Herdenking."

De deelname is extra speciaal voor haar, omdat zij als enige uit haar scoutinggroep is geselecteerd. "Dat ik ben gekozen uit alle aanmeldingen maakt me trots. Bovendien heeft de herdenking voor mij een persoonlijke betekenis, omdat mijn opa en oma de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt."

Scouts en zeekadetten verbonden met de herdenking

Scouts en zeekadetten zijn al jarenlang nauw verbonden met de Nationale Herdenking. Jaarlijks worden 74 scouts en 14 zeekadetten van 13 tot en met 17 jaar gevraagd om een rol te vervullen op de Dam. Ook bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn scouts betrokken: sinds 2018 doen bevers (5-7 jaar) en welpen (7-10 jaar) uit de regio Den Haag mee. Het aantal deelnemers groeide daar van 100 welpen in 2018 naar 600 in 2024.

De band tussen scouting en de herdenking heeft historische wortels. Op 2 april 1941 verboden de Duitse bezetters de toenmalige scoutingorganisaties. Veel groepen gingen desondanks illegaal verder, waarbij sommige leden actief werden in het verzet. Velen van hen overleefden de oorlog niet. Ook de zeevaart speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog, onder andere via de marine en koopvaardij. Hoewel het Zeekadetkorps Nederland pas na de oorlog werd opgericht, voelen de zeekadetten een sterke verbondenheid met deze geschiedenis.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter)BlueskyTelegram of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief

Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.