Grasaren kunnen een
gevaar vormen voor een
hond. Deze planten bevinden zich veel op plekken waar honden graag lopen en snuffelen. Grasaren zijn scherpe zaden van een wilde grassoort die vooral langs stoepen en wegranden groeien.
De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond er langs- of doorheen loopt.
Weerhaakeffect
Door hun scherpe punten in combinatie met een weerhaakeffect kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. Grasaren geven vooral last in de oren, tussen de tenen, bij de ogen, in de huid of in de neus. Wanneer de grasaar is binnen gedrongen, beschouwt het lichaam dit als ‘vreemd’ en reageert met een ontstekingsreactie. Dit houdt in dat er roodheid, pijn, zwelling en soms koorts kan optreden. Vaak beginnen de klachten acuut.
Dierenartsen zien regelmatig een grasaar tussen de tenen. Meestal valt op dat de hond veel tussen de tenen likt en plotseling mank loopt. Vaak is er een gaatje in de huid. Dan bestaat het vermoeden van een grasaar.
Verwijderen
De
dierenarts zal proberen de grasaar te vinden en te verwijderen. Soms is de grasaar door het likken al weer verdwenen en geeft vooral de ontsteking nog last. Dan wordt er behandeld met antibiotica en het weken van de poot in groene biotex. Bij onvoldoende verbetering, of het terugkeren van de klachten na de behandeling gaan de dierenarts onder een roesje op zoek naar de grasaar. Ook kan via een echo gekeken worden naar een grasaar onder de huid. Als behandeling wordt de huid opgelegd en de grasaar wordt verwijderd. Ook bij de ogen, in de neus en elders in de huid kunnen grasaren last geven.
In het kort zijn de symptomen van grasaren bij de hond:
- met het hoofdschudden / flapperen met de oren
- kokhals/braakneigingen
- niezen
- gezwollen pootje / wond
- mank lopen
Contoleer uw hond na een wandeling of nog beter vermijd locaties waar grasaren staan. Bermen en grasvelden worden op veel plekken niet gemaaid waardoor de plant tot bloei kan komen,
in de maanden juni, juli en augustus, en de aren vormen. Met name in natuurlijkgebieden komt het gras tot volle bloei. Let op: ook
katten kunnen last krijgen van de aren en ziek worden.
Advies van de Koninklijke Hondenbescherming:
- Houd je hond weg bij velden met veel grasaren.
- Controleer je hond altijd na een wandeling.
- Zie je een grasaar zitten? Verwijder deze dan direct met een pincet.
- Zie je geen grasaar, maar heeft je hond wel last? Ga dan snel naar de dierenarts.
- Ruim hondenpoep op, want grasaren doen het cynisch genoeg goed op hondenmest.
Lees meer informatie op:
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.