VELP - Iedereen is van harte welkom bij het
Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon) aan de Hoofdstraat, hoek Hogeweg in Velp. Op Paasmaandag 18 april tussen 14.00 en 15.00 uur kan men elkaar binnen ontmoeten en herinneringen ophalen. Om 15.00 uur is bij het monument een korte plechtigheid en bloemendefilé.
De zeventienjarige Willemijn den Hartog uit Velp zal vertellen over haar overgrootmoeder die niet alleen een door de Duitsers gezochte verzetsman verborg, maar ook nog drie vluchtende gezinnen onderdak bood na de Slag om Arnhem. Hoe het voelde voor de toen 7-jarige Ria Duringhof dat ze vanaf de zomer van 1943 plotseling haar poppenhuis, haar babybroertje en ook nog haar bed moest delen met een volkomen onbekend 9-jarig Joods meisje, dat heeft ze zelf opgeschreven. Haar verhaal wordt verteld door haar kleindochter. En burgemeester Carol van Eert zal in zijn toespraak al die moedige mensen eren die in Velp meer dan 600 onderduikers een veilige schuilplaats boden.
Velpse documentaire
Aansluitend wordt in de Kapel van Nieuw-Schoonoord de documentaire “Verborgen verhalen”
vertoond, die cineast Sacha Barraud in opdracht van
Stichting Velp voor Oranje maakte. Velpenaren en (Joodse) onderduikers vertellen over hun herinneringen aan de jaren 1940-1945. De toegang is vrij. Ook kinderen zijn natuurlijk (juist!) welkom.
Stille helpers
Het Comité Monument moedige mensen in WO2 organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp (16 april 1945) een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen.
‘Wij zorgen voor thee en koffie en iets lekkers erbij’, zegt comitélid Ben van Schaik, ‘en we zorgen voor een boekentafel met boeken over de oorlog in Velp en een kleine foto-expositie over de Bevrijding van Velp.’ Tijdens een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument worden de moedige mensen geëerd: ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.
Welkom
De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk. Comitélid Gety Hengeveld: ‘Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op Paasmaandag 18 april (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er vaak oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland.’
(Bijschrift: Monument voor moedige mensen in WO2, na bloemlegging in 2019. (foto: Velp voor Oranje))
Het nieuws
van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nlbel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.