Onthulling eerste struikelstenen in gemeente Rheden

03 okt 2022, 18:46 Nieuws
struikelstenen sarien shkolnik1
DIEREN - Vrijdag 30 september zijn 7 struikelstenen onthuld in Dieren ter nagedachtenis aan bewoners die vermoord zijn tijdens de tweede wereldoorlog als gevolg van het nazisme. Voorafgaand en aansluitend aan de onthullingen vond een bijeenkomst plaats in de Dierense Sjoel, die bijgewoond is door 60 verwanten en belangstellenden.
Klaas Pieter, Plantinga zong Asma Asmaton, begeleid door Lenie Adolfsen en Kuny Bouman, de voorzitter van de Stichting Struikelstenen Rheden gaf een toelichting op het project (in het Duits Stolpersteine genaamd), dat bedacht is door de Duitse Kunstenaar Günther Demnig.

De struikelstenen zijn geplaatst aan:

  • Spoorstraat 9 waar Jacob Levie woonde.
  • Zutphensestraatweg 10 waar Lea en Louis Levie woonden.
  • Molenweg 12a waar Rebekka, Abraham en hun zoon Jacob van Baaren woonden.
  • Stationsplein 16 waar Felix Bachrach woonde.
Stichting struikelstenen gemeente Rheden heeft tot doel om in de gemeente Rheden struikelstenen te plaatsen zodat de namen van de slachtoffers van het naziregime niet vergeten worden. De gemeente Rheden heeft een financiële bijdrage geleverd en de stenen geplaatst; de Buurtschap heeft de stenen in Dieren bekostigd; de Oudheidkundige Kring heeft onderzoek gedaan; de Dierense Sjoel heeft ruimte en koffie en thee beschikbaar gesteld, studenten van ROC Aventus hebben de site voor de Stichting gemaakt en Notariskantoor Denhartog Heuff heeft geholpen de Stichting op te richten.
Alle aanwezigen waren zichtbaar geraakt door de woorden die werden gesproken door verwanten bij het onthullen van de stenenen wethouder Dorus Klomberg memoreerde hoe belangrijk het is ons te realiseren wat vrijheid en oorlog betekenen, speciaal ook in onze huidige tijd.

Klik op de bovenste foto voor meer foto's van de struikelstenen.

Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.