Open Monumentendagen op begraafplaats Ellecom-De Steeg

04 sep , 14:23 Nieuws
koets daan modderman
Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024, van 11:00 tot 16:00 uur, opent de 150 jaar oude begraafplaats Ellecom-De Steeg haar poorten voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen. Dit weekend biedt een unieke kans om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de begraafplaats en een speciaal eerbetoon aan de lokale legende Daan Modderman.

Een eerbetoon aan Daan Modderman

Daan Modderman, een markant figuur uit de regio, woonde jarenlang in de Onzalige Bossen in De Steeg. Bekend om zijn humor, liefde voor paarden, en connecties met de koninklijke familie, liet hij een blijvende indruk achter. Na zijn overlijden in 1991 werd hij op indrukwekkende wijze met zijn eigen zwarte begrafeniskoets naar begraafplaats Heiderust in Rheden vervoerd, waarbij vele mensen getuige waren van de stoet. Tijdens de Open Monumentendagen kun je deze authentieke koets bewonderen op de begraafplaats Ellecom-De Steeg, omringd door de monumentale grafstenen en oude bomen.

Programma hoogtepunten:

Op zaterdag 14 september vanaf 13:00 uur zal funerair architect Ada Wille een boeiende lezing geven over het ontstaan en de toekomst van begraafplaatsen, met speciale aandacht voor de 150-jarige geschiedenis van de begraafplaats in Ellecom-De Steeg. Ada Wille is een expert op het gebied van rouw en herdenking en zal haar visie delen over hoe deze plekken een belangrijke rol blijven spelen in onze gemeenschap.
Op zondag 15 september worden er rondleidingen gegeven over de begraafplaats, waarbij de geschiedenis van de oude graven en grafzerken centraal staat. Voor kinderen is er ook een creatieve activiteit waarbij zij gedenkstenen kunnen schilderen.

Een moment van reflectie en toekomstvisie

Met haar 150-jarige geschiedenis is de begraafplaats Ellecom-De Steeg een belangrijk deel van het erfgoed van de gemeente Rheden. Naast de historische waarde, biedt deze plek rust, schoonheid en natuur voor velen die hun dierbaren willen herdenken. Tijdens de Open Monumentendagen is er ruimte om na te denken over de toekomst van de begraafplaats.
Hoe kan deze plek nog beter toegankelijk worden gemaakt? Wat zijn de mogelijkheden voor onderhoud en inrichting? Op zaterdag 14 september kun je in gesprek gaan met Ada Wille en je mening delen over deze en andere onderwerpen. Via de website en Facebookpagina kun je bovendien een online vragenlijst invullen om je ideeën te delen.
Meer informatie:
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of Wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.