VELP - Op zoek naar achtergrondinformatie voor de tentoonstelling “Muurankers en Gevelstenen”, die we als Ontmoetingscentrum De Paperclip in het kader van 450 jaar Rheden aan het voorbereiden zijn, kwamen we in het boek; “Trekken door de zeven dorpen van Rheden” van Herma Smit een foto van een bijzondere gevelsteen tegen.
Een gevelsteen die eens met heel veel zorg was verwijderd uit Kasteel Huize Overbeek toen dat in 1906/1907 werd afgebroken. Hij zat daar in de oostgevel bij de zijdeur.
Volgens de tekst in het boek zou de steen (uit 1770) zich nu bevinden in de buitengevel van het Arnhems Museum. Die steen of een goede afbeelding ervan mocht in onze expositie natuurlijk niet ontbreken. Bij telefonische navraag en na het raadplegen van de inventarislijst bleek echter de bedoelde steen niet meer in het museum aanwezig te zijn en verdere gegevens te ontbreken.
“Mogelijk bij eerdere verbouwingen of aanpassing van de collectie opgeruimd of definitief afgevoerd” kreeg ik te horen. “Probeer het eens bij het archeologisch depot in Arnhem of bij het Geldersch Archief” . Maar ook daar geen positief resultaat. Tot een van de medewerkers zich liet ontvallen dat er enkele jaren geleden een flinke depot-opruiming had plaats gevonden waarbij met name bouwmaterialen, waarvan de historische kennis over de herkomst verloren was gegaan, waren afgevoerd naar het magazijn van “De Monumentenwacht”.
Stichting Monumentenwacht Gelderland in Valburg is een depot met bouwmaterialen ten behoeve van restauraties van historische panden. Dus die gebeld, je weet immers maar nooit. “Ja” , zei Mark van Dinteren “ik heb inderdaad wel een steen die voldoet aan jouw omschrijving liggen. We weten de herkomst niet, de namen erop zeggen ons niets en we kunnen er dus niet veel mee. Wellicht dat de steen bij een volgende saneringsronde definitief wordt afgevoerd want hij ligt hier al bijna twintig jaar. Maar een foto zal zekerheid geven” .
Op 15 mei 2023 gaat in het kader van 450 jaar Rheden in de Paperclip de tentoonstelling “Muurankers en Gevelstenen ” van start. De “Overbeeksteen”, 154 cm breed en 52 cm hoog, krijgt daarin een prominente plaats.
“En wat zou het mooi zijn als de steen daarna op een mooi plaats in Velp kan worden behouden”
aldus Mark.
“We sluiten ons daar graag bij aan en hebben al iets moois in gedachten.”
Aldus Cees Ursem namens De Paperclip. ”Het poortje in het villapark is geheel opgebouwd uit materiaal dat afkomstig is van Huize Overbeek en het zou schitterend zijn als de steen daarin kan worden toegevoegd” aldus Cees Ursem.
Op deze ansichtkaart: Dit is Huize Overbeek, dat onterecht ook wel kasteel Overbeek werd genoemd. Het is in 1770 gebouwd op de restanten van het oude Scholtenhuis (Schouten waren toentertijd te vergelijken met de huidige Burgemeesters) en waren eerder gevestigd in het hoofddorp Rheden.
Nadat het leeg kwam en de inboedel was verkocht zou het eerst gaan dienen als gemeentehuis van de nieuwe gemeente Velp (dat zich los wilde maken van de gem. Rheden). Dat plan mislukte en daarna is in het in 1906/1907 gesloopt! Het grondgebied is verkaveld en omgedoopt tot Villapark.
Het linker deel van de "slotgracht" is gedempt en heet nu Vijverlaan, aldus Rob Roelofsen
Bron: Velp en Rozendaal in oude ansichten - deel 1.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.