Positieve lijn in de meerjarenbegroting van gemeente Rheden zet door

15 okt 2016, 8:31 Nieuws
geld2
GEMEENTE RHEDEN - Het college van Rheden legt een sluitende meerjarenbegroting 2017-2020 aan de gemeenteraad voor. In deze begroting staat welke inkomsten en uitgaven de gemeente de komende jaren verwacht. Lange tijd moest de gemeente flink bezuinigen.
Sinds vorig jaar heeft ze een sluitende begroting, waarin bezuinigen niet nodig is. Die positieve lijn zet zich dit jaar voort. De meerjarenbegroting van de gemeente laat nu zelfs een jaarlijkse plus van gemiddeld € 0,5 miljoen zien. De totale begroting van Rheden bedraagt ongeveer € 107 miljoen.

Informatieavond

De informatieavond over de meerjarenbegroting staat gepland voor dinsdag 18 oktober. Inwoners van de gemeente kunnen hierbij aanwezig zijn. Dinsdag 8 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

Ronald Haverkamp:

De wethouder financiën is tevreden met het overschot. Hij benadrukt dat de gemeente zich niet rijk rekent: “Met deze begroting hoeven we niet te bezuinigen. Dat is goed nieuws. We kunnen het geld alleen niet zomaar uitgeven. Sinds vorig jaar zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. In de volksmond heet dit ‘de drie decentralisaties’.
Een deel van de taken die bij het rijk lagen, hebben wij sindsdien overgenomen. Deze taken zijn nog volop in ontwikkeling. We weten nog niet precies wat deze nieuwe rol ons structureel gaat kosten. Vandaar dat we voorzichtig moeten blijven in onze uitgaven.”

Investeren in een sociale en vitale samenleving

In 2014 maakte de coalitie van gemeente Rheden afspraken over welke investeringen de komende jaren in de gemeente nodig zijn. Deze afspraken staan in het coalitieakkoord. Door de positieve begroting kan de gemeente deze afspraken nakomen. De gemeente blijft de komende jaren investeren in een sociale en vitale samenleving, waarin inwoners zelf regie hebben over hun leven en elkaar bijstaan.

Duurzaam en veilig

Daarnaast investeert ze in een aantrekkelijke, duurzame en veilige leefomgeving. De gemeentelijke organisatie is zelf ook in ontwikkeling. Ze wil zo slim, kostenbewust en maatschappelijk verantwoord mogelijk besturen.