Programmabegroting 2023 gemeente Rheden laat positieve trend zien

07 okt 2022, 8:12 Nieuws
geld besparen fotercom
GEMEENTE RHEDEN - De positieve trend van het laatste jaar komt terug in de begroting van gemeente Rheden voor 2023. De komende drie jaren laten een positief saldo zien; Rheden zit weer in de plus. In 2026 is echter een terugval te verwachten omdat dan de inkomsten van het Rijk minder zijn maar dat geldt voor heel veel gemeentes.
Dit alles blijkt uit de Programmabegroting 2023 en de Meerjarenraming 2024-2026 die het college van burgemeester en wethouders op 8 november aan de gemeenteraad aanbiedt. In de begroting wordt bepaald waar de gemeente de komende jaren geld aan uitgeeft. De sluitende begroting biedt ruimte om te sparen voor de komende ontwikkelingen op het gebied van energie en inflatie.

Focus 2023

Het college richt zich volgend jaar met name op de volgende aandachtsgebieden.
  • Klimaataanpak; versnelde energie- en warmtetransitie waarbij de uitkomsten van het Burgerberaad leidend zijn.
  • Beschermen en versterken van natuur en landschap.
  • Maatregelen voor klimaatadaptie om hittestress en wateroverlast te verminderen bijvoorbeeld door het afkoppelen van hemelwater van het riool.
  • De verdergaande digitale ontwikkeling vraagt uitbreiding van de digitale dienstverlening door de gemeente, zoals het digitaal aanvragen en/of verstrekken van documenten.
  • Goed vestigingsklimaat voor bedrijven waarbij brede welvaart een belangrijk speerpunt is met onder andere een herinrichtingsplan voor winkelgebied Velp.
  • Versterking sociale basis, waaronder sport en cultuur, om jeugdzorg dichterbij de omgeving van het kind te organiseren.
  • Meer aandacht voor het tegengaan van armoede, energiearmoede en schuldhulpverlening.
  • Aan de slag met de wijk Stenfert in Dieren, met aandacht voor de aanpak van de verduurzaming van woningen, openbare ruimte, instroom in de wijk en sociale problematiek.

Ruimte voor aanvullende wensen

Een aantal punten in het coalitieakkoord Groener, Socialer en Dichterbij heeft nog een nadere uitwerking nodig. Hiervoor is in de begroting extra geld opgenomen. Dit geld kan voor een deel ook nog worden gebruikt voor eventuele aanvullende wensen vanuit de gemeenteraad. Dit past binnen de afspraken die de politiek in Rheden na de verkiezingen met elkaar heeft gemaakt.

Lokale lasten onder het Gelders gemiddelde

Het college wil de lokale lasten in Rheden onder het Gelders gemiddelde houden. Dit is ruim gelukt en de lasten zijn zelfs fors lager dan het gemiddelde. Toch is er meer ruimte voor andere zaken zoals inwonersvraagstukken en klimaataanpak. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord stijgt de onroerendezaakbelasting (OZB) met meer dan alleen de inflatiecorrectie. In totaal gaat de OZB rond de 9% omhoog. Verder blijft de rioolheffing gelijk. De afvalstoffenheffing is kostendekkend, volgt dus de inflatie en gaat omhoog. De hondenbelasting wordt in 2023 gehalveerd en in 2024 volledig afgeschaft.

Wethouder Dorus Klomberg:

De begroting voor de komende drie jaar is een begroting, die naast onze plannen, er ook op gericht is de reserves, het spaarpotje, te vergroten. Dit geld hebben we mogelijk nodig om de extra kosten die we verwachten op het gebied van energie en inflatie het hoofd te kunnen bieden. Daarom ben ik ben blij dat de begroting voor de komende drie jaar een positief beeld laat zien. Voor het jaar 2026 verwacht ik nog extra inkomsten vanuit het Rijk waardoor ook dat jaar uiteindelijk positief zal zijn.”
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.