Raak de reuzenberenklauw niet aan of doe een melding bij overlast

12 jul 2022, 16:02 Nieuws
reuzenberenklauw pixabay
Pixabay
RHEDEN - Op veel plekken staat de reuzenberenklauw weer in bloei. Een prachtige plant om naar te kijken maar deze plant kan bij aanraking brandwonden veroorzaken bij mens en dier.
De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De plant bevat etherische olie met furocoumarinen, die onder invloed van licht op de huid ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen zelfs permanente blindheid veroorzaken.

Openbaar gemeentegrond en terrein eigenaren (bijvoorbeeld Twickel of Natuurmonumenten)

Gemeente Rheden verwijdert de reuzenberenklauw alleen op openbaar terrein waar inwoners ermee in aanraking kunnen komen.
Bijvoorbeeld langs fiets- en wandelpaden, speelplaatsen en op andere plekken waar veel mensen komen. Meldingen kunt u doen bij de gemeente.

Mocht u in aanraking komen met de reuzenberenklauw:

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht vermijd de zon gedurende een week
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is
  • Hebt u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts
  • Hebt u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk

Waarschuw de gemeente voor de aanwezigheid van de berenklauw.

Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken en dat geldt voor ieder deel van de plant. Wanneer uw hond in aanraking is gekomen met de plant, kunt u hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en hondenshampoo en enkele dagen zonlicht vermijden. Is de huid toch gaan ontsteken, verzorg die dan zo goed mogelijk met bijvoorbeeld brandwondenzalf en geef het dier pijnstillers. De wonden zullen altijd wel weer genezen, maar soms blijft er wel een litteken over.
Er zijn twee soorten van de plant: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) die van nature voorkomt in Europa. De reuzenberenklauw kan wel vier meter hoog worden, met een stengel tot tien centimeter dik die rood gevlekt is. De plant heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang die grof gezaagd, behaard en diep ingesneden zijn.

Nieuwe exoot

Sinds enkele jaren kennen we ook de Sosnowsky’s berenklauw, die uit het voormalige Oostblok komt en daar de sinistere bijnaam Stalins Wraak heeft gekregen. Sosnowsky’s berenklauw kan tussen de drie en vijf meter hoog worden met een nog dikkere dan de ‘gewone’ reuzenberenklauw. Behalve het formaat verschilt Sosnowsky’s berenklauw nauwelijks van de reuzenberenklauw.
Gewone berenklauw
De gewone berenklauw is een 90 tot 150 centimeter hoge plant die veel langs dijken en wegen voorkomt. Ook deze berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Bij aanraking met de gewone berenklauw kunnen de haartjes van de plant voor jeuk en irritatie zorgen, zeker als de plek blootgesteld wordt aan zonlicht. In extremere gevallen ontstaan lichte brandblaren. De eerste tekenen verschijnen vaak pas na 24 uur, wat het lastig kan maken om te weten dat u in aanraking bent geweest met de plant.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.