LAAG-SOEREN/EERBEEK - Heus gaat straks met zijn team en vijf paarden naar de Italiaanse hoofdstad waar het
kampioenschap van 21 tot 25 september verreden zal worden. Het Geldersch Vierspan team uit Laag-Soeren zal daar samen met de beste 40 menners uit de wereld de strijd aan gaan.
Vierspanmenner en op en top paardenman
Hans Heus is door de bondscoach van de Nederlandse mensport Ad Aarts geselecteerd voor het prestigieuze wereldkampioenschap vierspanmennen in Pratoni del Vivaro, in de schitterende heuvelachtige omgeving van de Italiaanse hoofdstad Rome.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Gegrepen door het paardenvirus
De in Velp opgegroeide Hans Heus is van jongs af aan in de paardensport actief. Als jonge jongen werd hij gegrepen door het paardenvirus waardoor hij dan ook vrijwel dagelijks op het ruitersportcentrum Midden-Heuven in Rheden te vinden was. Als groom mocht hij mee de bossen in met onder andere Frans Welling, die al vroeg een tweespan paarden had. Later ging hij ook mee met de legendarische Daan Modderman en Gert Kraay uit Velp. Het virus was geplant om nooit meer weg te gaan. In diezelfde periode leerde Heus ook zijn vrouw Anne-Marie Elings kennen, die zelf ook zeer actief was in de paardensport. Samen zijn zij naast de mensport dan ook op binnen veel andere facetten van de paardensport actief.
Voorkeur voor het mennen
De eerste jaren reden Hans en Anne-Marie in Velp naast aangespannen ook op het paard, het zogenaamde onder de man. De voorkeur voor het mennen bleef en na het enkelspan mennen kwam er al snel een tweede paard. Er werd gekozen voor het tandem rijden, wat inhoudt dat de paarden niet naast elkaar maar achter elkaar in het span lopen. Deze tak van
sport zien we heden ten dage niet meer zo vaak, maar hiermee werd de liefde voor het vierspanmennen aangewakkerd. In de tandem sport wist Heus in 1994, na een jaar diverse wedstrijden te hebben gereden, in het Brabantse Deurne de nationale titel tandem rijden te bemachtigen.
Na de verhuizing naar een woning op de grens van Laag-Soeren en Eerbeek, waar ruimte beschikbaar was voor meerdere stallen, werd er gestart met het eerste vierspan. Het rijden met een vierspan paarden wordt in de mensport vaak gezien als de hoogste klasse. Niet alleen vanwege het spektakel, maar met name door de moeilijkheidsgraad om de vier paarden te kunnen sturen en onder controle te hebben en te houden.
Voor Heus staat de wedstrijdsport centraal, maar ook in andere paardensport-gerelateerde activiteiten wordt veel tijd gestoken. Van het rijden van de Sint of Kerstman, tot het rijden met een originele postkoets, paardentram of trouwkoets. Deze activiteiten zorgen niet alleen voor afwisseling, maar maken het mede mogelijk om de wedstrijdsport op dit hoge niveau te kunnen blijven bedrijven. In hun spaarzame vrije tijd is het stel altijd wel te vinden bij iets of iemand die betrokken is bij de paardensport.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Onderdelen van de wedstrijdsport
De wedstrijden beginnen altijd met een veterinaire keuring. Voor iedere wedstrijd mag men vijf paarden inschrijven om zo te komen tot de beste vier paarden per onderdeel. Na deze keuring van de vijf paarden (de paarden moeten allen “fit to compete”
zijn) begint de wedstrijd met een dressuurproef. In dit onderdeel laat de menner zien dat hij of zij de paarden goed onder controle heeft, de verschillende onderdelen van de proef goed beheerst en de paarden zo mooi mogelijk en gelijkmatig kan laten bewegen.
De volgende dag wordt er de altijd spectaculaire marathon verreden. Zeven of acht verschillende opgestelde hindernissen moeten dan zo snel mogelijk worden genomen, in een vooraf bepaalde volgorde van poort A tot en met F. Binnen het parcours is er van tevoren een minimale en maximale tijd bepaald. Als afsluiting van de wedstrijd is er een vaardigheidsparcours te verrijden. Een parcours opgebouwd uit minimaal dertig uit pionnen opgebouwde doorgangen waarop een balletje ligt. De aanspanning moet binnen de gestelde tijd door alle doorgangen heen zonder dat de balletjes vallen. Voor al deze onderdelen worden er punten verdeeld zodat aan het eind van de derde dag de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd kan worden bepaald.
De verschillende onderdelen maken de sport enorm veelzijdig, maar geven ook de moeilijkheid aan van de sport. De ene dag moet het vierspan mooi en gepast een dressuurproef lopen en de andere dag zo snel mogelijk door bijzondere hindernissen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Professioneel team met hulp van vrienden
Het spreekt voor zich dat dit ongelooflijk veel training en vaardigheid vereist van zowel de menner als van zijn paarden. Naast het bedrijven van de paardensport hebben zowel Anne-Marie Heus-Elings als Hans Heus ook nog een fulltimebaan. De training en begeleiding van de paarden gebeurt dan ook in de vrije tijd. Met de hulp van veel vrienden heeft Heus in de loop der tijd een team opgebouwd dat niet alleen tijdens de wedstrijden klaar staat, maar ook ondersteunt bij de trainingen, stallen verzorgt, uitmest, paarden poets, paarden berijdt en onderhoud pleegt aan tuig, koetsen en vrachtauto. Om aan de start te kunnen te verschijnen van grote (inter)nationale wedstrijden komt dan ook zeer veel kijken.
Natuurlijk kan ook deze topsport niet meer zonder de ondersteuning door sponsoren en mensen die het team een warm hart toedragen. Gelukkig heeft het team veel ‘goodwill’ opgebouwd, zowel binnen als buiten de sport, waardoor het team in staat is de aansluiting bij de top te behouden. Het bijzondere aan Heus en zijn G4-team is dat zij eigenlijk een van de weinige niet-professionele teams zijn in deze hoogste competitie van de mensport en dat zij met hun status zich wederom hebben weten te kwalificeren voor het aanstaande wereldkampioenschap.
Voor het Geldersch Vierspan Team wordt het de derde deelname aan het wereldkampioenschap. Na 2008 in Beest en 2016 in Breda, waar in verband met een Nederlandse wedstrijd meerdere Nederlanders mochten starten, is het nu zes jaar later de beurt aan het Italiaanse Pratoni del Vivaro voor het FEI Driving World Championship Four in Hand. Het Geldersch Vierspan Team is de komende dagen te volgen via de website, Facebook en Instagram. Samen op weg naar Rome.
Nachtmerrie
Het laatste wereldkampioenschap werd in 2016 verreden in Breda. Een wedstrijd die voor het team met veel emotie en een dubbel gevoel werd beleefd. De bewuste dag in het voorjaar van 2016 werd gekenmerkt als de zwartste dag van het paardenbestaan van de Soerense menner. Als op maandag in alle vroegte de buurvrouw groot alarm slaat, staan de paardenstallen in vuur en vlam. Met behulp van de brandweer weet Heus een groot deel van de paarden levend uit de stallen te krijgen. Deze nachtmerrie zou voor menigeen het moment markeren om het bijltje erbij neer te gooien. Het team van Heus is daarentegen met veel vrienden gaan werken aan een span wedstrijdpaarden, waarmee het Geldersch Vierspan team nu op weg is naar Italië. De laatste weken is er natuurlijk veel getraind en werd nog een laatste wedstrijd verreden in het Poolse Baborówko, waar samen met bondscoach Ad Aarts “de puntjes op de i” werden gezet.
(Tekst gaat verder onder de foto)
In gesprek met de bondscoach
De deelname van Geldersch Vierspan team aan het wereldkampioenschap was het gesprek van de dag en ook de keuze om Heus en zijn team mee te nemen werd uitvoerig besproken.
Zoals de bondscoach sprak:
“Het is mooi dat Hans mee kan naar Italië. Er is natuurlijk wel een soort spagaat in de topsport. Een aantal rijders is fulltime bezig met de sport en een aantal hebben daarnaast ook nog een baan. Het is dan ook mooi om te zien dat Hans en zijn team de aansluiting weten te houden met de top van de paardensport.”
“Het afgelopen jaar heeft Hans zich op bijna alle wedstrijden laten zien. We zien dan ook een mooie, constante prestatie en Hans slaagt er toch keer op keer in selectie van conditioneel fitte paarden te presenteren.”
Tijdens de nieuwe wedstrijd in Polen was Heus weer van de partij tijdens een mooie wedstrijd waar de conditie en fitheid van de paarden nogmaals getest en getoond werden. Een goed moment om tijdens dit soort wedstrijden, naast de gebruikelijke bondstrainingen, nog even puntjes op de “i” te kunnen zetten ter voorbereiding op Rome.
Ad Aarts: “Jaarlijks zijn er op het nationaal sportcentrum in Ermelo minimaal drie trainingen. Helaas lukt het niet om met het huidige budget meer centrale trainingen te verzorgen, maar daarom zijn dit soort momenten wel erg waardevol. Het mooie aan Hans is dat hij geen verstoppertje speelt en zich altijd op zijn manier blijft ontwikkelen. Zijn rustige en consequente aanpak spreken in zijn voordeel. Ik wens ook deze op en top paardenman veel succes de komende dagen.”
Paardenliefhebbers pur sang
Naast het feit dat Heus al jaren als instructeur veel mensen in de mensport traint en begeleidt is hij al ruim 25 jaar bestuurslid van Manege De Spreng in Laag-Soeren, bestuurslid in de landelijk organisatie van de KHNS, voorzitter van de koetsen club en organisator van diverse koetsen ritten. Ook zijn vrouw Anne-Marie is al meer dan veertig jaar werkzaam en actief in de paardensport, waarin zij als gediplomeerd trainer menig training verzorgt en ondersteuning biedt aan diverse menners.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Royal Windsor Horse Show
Het recente overlijden van Queen Elizabeth ll markeert voor velen de afsluiting van een bijzondere periode, waar ook het Geldersch Vierspan Team warme herinneringen aan heeft. Al jaren is het team van Heus als onderdeel van het Nederlands team aanwezig op de Royal Windsor Horse Show, een jaarlijkse paardenwedstrijd in de kasteeltuinen van Windsor Castle. Als onderdeel van dit team kreeg Heus vorig jaar uit handen van de koningin de derde prijs uitgereikt. Ondanks haar hoge leeftijd was Queen Elizabeth ook dit jaar tijdens haar jubileum aanwezig op dit bijzondere evenement.
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Adverteren op
rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.