Velp viert vrijheid met expositie en wandelroutes

28 aug 2021, 22:09 Nieuws
28 08 2021 velp viert vrijheid met expositie en wandelroutes 1
VELP - Tussen 1940 en 1945 groeiden de Velpse kinderen Rosemarie, Jan en Tilly op in het door Duitsers bezette Velp. Hun Joodse leeftijdgenootjes David, Selma, Mirjam en nog vele anderen moesten vluchten en vonden hier een veilig onderdak.
75 jaar later vertellen de tieners-van-toen of hun kinderen over hun herinneringen en belevenissen aan die indrukwekkende periode. Die verhalen zijn gefilmd voor het Multimediaproject Helpt Elkander dat Stichting Velp voor Oranje heeft uitgevoerd in het kader van 75 JAAR VRIJHEID.
Tijdens de Slag om Arnhem, vanaf 17 september 1944, werd Velp officieel ‘Frontgebiet’. Engelse Spitfires bestookten Duitse tanks tot de in de straten van het dorp. Er vielen doden en gewonden. Huizen werden verwoest. Toch vonden duizenden geëvacueerde Arnhemmers hier tijdelijk een schuilplaats. Na hun vertrek werden in Velp, en de andere dorpen van de gemeente Rheden, extra Duitse troepen gelegerd om te vechten in Arnhem. Maar een groot deel van de duizenden mannen moest rusten, slapen en eten in Velp. Ook in de Hongerwinter in 1944. Ondanks die beangstigende hoeveelheid Duitsers in het dorp, werden meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers in Velp verborgen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
hoofdstr emmastr parkstr fotocollage marc pluim

Herinneringsroutes

Als laatste onderdeel van het Multimediaproject werden afgelopen zaterdag de Apps van twee Herinneringsroutes gepresenteerd onder de naam Verborgen in Velp
. Het startsein werd gegeven door de heer Peter van ’t Hoog, lid van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Samen met drie leerlingen van de Roncallischool prikten ze een groot aantal ballonnen door, waarna de QR-codes verschenen op het bordje bij het Monument voor moedige mensen in WO2, op de hoek van de Hoofdstraat en Hogeweg.

Storytrails

Met de telefoon als persoonlijke gids leidt de App de wandelaar langs plaatsen waar verzetsmensen woonden, waar onderduikers zaten verstopt en waar de Canadezen Velp binnenreden op 16 april 1945. Onderweg kunnen korte gefilmde verhalen en foto’s worden bekeken op de betreffende locaties. In samenwerking met onderwijzer Remco Ulrich van de Roncallischool is langs dezelfde route een Ontdekkingstocht gemaakt waarin jongeren worden aangespoord om opdrachten uit te voeren. De Herinneringsroutes blijven de komende jaren gratis beschikbaar. Op de website www.wo2velp.nl staan de QR codes, maar de apps zijn ook gratis te downloaden via de App- en Playstore onder de titel Storytrails.
(Tekst gaat verder onder de foto)
hoofdstr rozendaalseln bakker bart fotocollage marc pluim

Velp Viert Vrijheid

Om de presentatie van de routes extra aandacht te geven, opende burgemeester Carol van Eert op zaterdag 27 augustus 2021 de Buitenexpositie Velp Viert Vrijheid .
Foto’s van de Bevrijding van Velp op 16-4-1945 zijn gecombineerd met foto’s die fotograaf Marc Pluim maakte op 16-4-2021 op dezelfde locatie. Velpenaar Farhad Sadat ontwierp de 21 doeken van 2 x 3,5 meter waarop de foto’s zijn afgebeeld.
Tot 13 september staan de borden verspreid in de Hoofdstraat:
voor Nieuw Schoonoord, hoek Hogeweg; voor ABN-AMRObank; tegenover Overtuin; in Emmastraat; in Oranjestraat en Dr. Fabiusstraat en achter Albert Heijn.
Van 13 t/m 27 september staan alle 21 panelen op het voorplein van Hogeschool Van Hall Larenstein
, waar ze alle dagen te zien zijn van 9.00 – 18.00 uur, weekenden van 11.00-18.00 uur. Groepen en schoolklassen kunnen daar op afspraak worden rondgeleid door ooggetuigen van de Bevrijding van Velp. www.WO2Velp.nl - [email protected] - tel. 06 40 48 25 81.
(Tekst gaat verder onder de foto)
hoofdstr postkantoor rotterdamsche bank fotocollage marc pluim

Documentaire

De gefilmde gesprekken met de Velpse Rosemarie, Jan en Tilly, maar ook met Judith, Albert en Mirjam zijn samengevat in de documentaire Verborgen verhalen, gemaakt door de Arnhemse documentairemaker Sacha Barraud. De basis van het totale project vormde het boek Verborgen in Velp van de Velpse auteur Gety Hengeveld dat werd uitgegeven door Stichting Velp voor Oranje. De film is te zien op de website www.WO2Velp.nl en wordt op 7 september uitgezonden door Omroep Gelderland.
(De fotocollages zijn gemaakt door Marc Pluim)

Klik op de bovenste foto voor meer foto's van de opening. En vergeet vooral niet het onderstaande filmverslag te bekijken.

28 08 2021 velp viert vrijheid met expositie en wandelroutes 33
Het nieuws
van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl
bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.