Zwemt u ook op officieel aangewezen zwemwaterlocaties?

10 aug 2018, 13:56 Nieuws
zwemwater robert de bock on trendhype
Robert de Bock on Trendhype

REGIO - Provincie Gelderland doet wederom een oproep over het zwemmen in de natuur. Door het aanhoudende warme en droge weer kan de kwaliteit van het oppervlaktewater namelijk afnemen.

Controle

Zwem alleen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Alleen bij aangewezen locaties worden de zwemwaterkwaliteit, hygiëne en de fysieke veiligheid gecontroleerd. Zo nodig stelt de provincie daar maatregelen in zoals een waarschuwing, negatief zwemadvies of in het ergste geval een zwemverbod.

In onze gemeente is er geen officieel aangewezen zwemwaterlocatie, de meest gebruikte officiële en gecontroleerde locaties in de omgeving zijn:

  • Rhederlaag Bahrsche Strand
  • Rhederlaag Giese Kop
  • Rhederlaag Noordstrand
  • Dorado Beach (Olburgen)
  • Camping IJsselstrand (Doesburg)
  • Bussloo

Slechtere zwemwaterkwaliteit door regen

Ook de recente regen kan de waterkwaliteit verslechteren. De bodem is zo droog dat die het regenwater niet kan opnemen. Het water loopt daardoor regelrecht het riool, of het oppervlaktewater in. Daarbij neemt het veel vuil mee dat zich de afgelopen tijd op de straten en in de bermen heeft opgehoopt. Denk bijvoorbeeld aan olie en hondenpoep.

Kijk op zwemwater.nl

Tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober, worden de aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland in de gaten gehouden. Op zwemwater.nl

en in de Zwemwater app staan alle officiële zwemlocaties. Daar vindt u ook actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit, toegankelijkheid, voorzieningen en andere bijzonderheden. Ook op het informatiebord bij de zwemlocatie is deze informatie te vinden.

Altijd op eigen risico

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico! Hoewel er veel geregeld is rondom het zwemmen in zwemwaterlocaties blijven ook daar risico’s aan verbonden. Blijf daarom alert op omstandigheden die een gevaar voor u en anderen kunnen vormen.

Aanhoudende effecten

Vanwege de aanhoudende droogte is er vanaf 2 augustus 2018 in heel Nederland sprake van een watertekort. De voorspelling is dat we ook de komende maanden nog rekening moeten blijven houden met de effecten daarvan.

Zwemmen in rivieren en kanalen

Zwemmen in rivieren en kanalen is zeer gevaarlijk (zie onderstaande film) vanwege de scheepvaart en als gevolg van de stroming van het water. Zwemmen in de vaargeul is verboden. Dit geldt ook voor de IJssel, al helemaal nu de waterstand zeer laag is.

Lees ook: