‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ Onder dat motto start de politie in de week van 11 tot en met 22 juni een landelijke campagne over nepwapens.
Nepvuurwapens op straat kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden en veel mensen zijn zich daar vaak niet van bewust.
Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet.
Doel van de landelijke campagne is om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van nepvuurwapens gevaarlijk kan zijn. Als er een melding binnenkomt van een jongere die rondloopt met een wapen wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Het is voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat. ‘Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico’ , zegt Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, eenheid Rotterdam. Hij heeft eerder met jongeren en nepwapens te maken gehad.
Landelijk is er in de eerste maanden van 2018 een lichte stijging in het aantal incidenten met nep(vuur)wapens zichtbaar. Recent waren er nog meldingen in Amersfoort, Voorburg, Zoetermeer en Eindhoven. Bij dit laatste incident moesten zelfs een onderhandelaar en arrestatieteam worden opgeroepen. Blom: ‘Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart.
BTGV staat voor “benaderingstechniek gevaarlijke verdachten”. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?’ Het incident in Eindhoven liep gelukkig goed af, maar het toont opnieuw aan dat nepvuurwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.
In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.
Nepvuurwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepvuurwapen niet strafbaar. Blom voegt daaraan toe: ‘ Je moet ze alleen niet buitenshuis gebruiken. Nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk! ’
Jongeren en hun ouders zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseffen veel mensen niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. Remco: ‘We nemen meldingen over jongeren die met een vuurwapen rondlopen altijd serieus, maar houden ook in gedachten dat het om kinderspel kan gaan. In beide gevallen geeft het risico’s. Daarom is het goed om deze campagne te blijven herhalen. Elk jaar weer komen er mensen terug van vakantie met een nepwapen in de bagage. Hopelijk maakt dit ze bewust van de gevaren en zet de daling van incidenten met nepvuurwapens door.’
Kijk voor meer informatie op de speciale themapagina over nepvuurwapens .