Vuurwerkvrije zones worden uitgebreid in Rheden na een motie van GroenLinks

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – Gemeenteraad van Rheden heeft in de afgelopen raadsvergadering van dinsdag 25 september besloten het aantal vuurwerkvrije zones met ingang van komende jaarwisseling uit te breiden.

Dat gebeurde na het indienen van een motie door GroenLinks, die gesteund werd door de PvdA en de ChristenUnie. Ook heeft het College van B&W de opdracht gekregen om met inwoners in gesprek te gaan over vuurwerk. De gemeenteraad stemde tijdens de raadsvergadering bijna unaniem in met de motie.

Op dit moment zijn de vuurwerkvrije zones van gemeente Rheden de volgende:

  • Op openbaar toegankelijke schoolterreinen, inclusief de aangrenzende stoepen.
  • In en om de voetbalkooien.
  • Rondom de multifunctionele accommodatie Het Kasteel, Van Heeckerenstraat in Velp. Inclusief het openbaar toegankelijke terrein en de aangrenzende stoep.

Er is nog niet bekend welke plaatsen daarbij gaan komen.

GroenLinks-raadslid Linda Nieuwenhoven:

“Elke jaarwisseling laten ruim 1100 mensen in Nederland zich behandelen voor verwondingen door vuurwerk. Daarnaast lijden honderden mensen blijvende gehoorschade, durft bijna 4 op de 10 mensen rond oudjaar de straat niet op en raken huisdieren in de stress. Ook worden er tonnen chemicaliën de lucht ingeschoten. Vuurwerk is prachtig, maar de vraag is welke prijs we bereid zijn te betalen voor een nacht plezier.” 

Onderzoek naar verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen haalt het niet

Het voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om knalvuurwerk en vuurpijlen in de gemeente helemaal te verbieden kreeg onvoldoende steun in de raad.

Eind vorig jaar verscheen een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarin geadviseerd werd een verbod in te stellen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Deze zorgen voor het meeste letsel.

Minister Grapperhaus besloot deze zomer echter dat een landelijk verbod voorlopig niet aan de orde is. Hij legt de bal terug bij gemeenten: zij krijgen meer mogelijkheden om het afsteken van vuurwerk op lokaal niveau te reguleren. Welke mogelijkheden dat zijn, is nog niet bekend.

(Bron: GroenLinks Rheden)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden