Fractievoorzitter Yola Hopmans (VVD) aan het woord!

Foto: Yola Hopmans

GEMEENTE RHEDEN – Nog niet zo lang geleden heeft rheden.nieuws.nl het College van B&W van de gemeente gevraagd zich aan haar lezers voor te stellen. Nu zijn de fractievoorzitters van de 8 actieve partijen van de gemeente aan de beurt. Vandaag is dat Yola Hopmans van de VVD.

We hebben aan alle fractievoorzitters gevraagd zich uit te laten over hun plannen voor het komende jaar. Niet alleen geven wij u een kijkje in de plannen maar geven u ook een persoonlijk kijkje in het leven van de fractievoorzitters van de verschillende partijen.

Kort verhaaltje over uzelf met naam, leeftijd, politieke voorkeur, aantal jaren actief, gezinssituatie, woonplaats, hobby’s.

Mijn naam is Yola Hopmans, 55 jaar en ik woon sinds 1995 in De Steeg. Ik ben getrouwd, heb 2 kinderen van wie er 1 nog thuis woont. Sinds 2014 ben ik raadslid voor de VVD en vanaf april 2018 ben ik fractievoorzitter. Mijn vrije tijd breng ik graag met vrienden door. Ik tennis, ga 2 x per week naar de sportschool en ik ga graag op reis.

Waarom heeft u gekozen voor een functie in de Rhedense politiek en wat wilt u daarmee bereiken?

Je kunt roepen langs de zijlijn of je kunt zelf wat doen. Ik ben meer van doen. Door raadslid te zijn, kun je invloed uitoefenen op het reilen en zeilen van de gemeente dat effect heeft op inwoners.

Geef 2 goede eigenschappen en één minder goede eigenschap van uzelf.

Goede eigenschappen(volgens anderen): zorgzaam en organiseren. Minder goede eigenschap: ik heb niet altijd voldoende geduld.

Heeft u naast het fractievoorzitterschap nog een andere baan in het bedrijfsleven en zo ja welke en hoe combineert u deze met elkaar?

Ik heb naast mijn raadswerk 2 bedrijven: RadYance Advies en Projecten, gericht op bibliotheken en Slim met Media, gericht op mediawijsheid en digitale geletterdheid in het onderwijs en de zorg. Ik beheer mijn eigen agenda en kan daarom het raadswerk goed combineren met mijn werk. Het blijft altijd een kwestie van keuzes maken.

Hoe denkt u dat de inwoners van gemeente Rheden meer betrokken kunnen worden bij de politiek en wat is uw aandeel daarin?

Inwoners moeten beter weten wat raadsleden doen en waar zij voor staan. Daarom hebben we in de vorige raadsperiode het programma ‘Gast van de Raad’ gemaakt. Iedereen is welkom daaraan mee te doen. Door je als raadslid veel te laten zien en inwoners te vragen wat zij belangrijk vinden, kun je inwoners bij de lokale politiek betrekken. Wat willen zij en wat verwachten zij van jou. Een open communicatie met inwoners vind ik belangrijk. Inwoners mogen altijd contact met me opnemen.

Wat zijn uw verwachtingen voor de komende jaren en hoe ziet u zichzelf en uw partij daarin passen?

Ik ben sinds maart van dit jaar fractievoorzitter van de grootste partij. Dat betekent dat ik naast een inhoudelijke portefeuille ook andere taken heb. En dat is nieuw voor mij en ik heb dus nog wat te leren. Maar dat is juist leuk; je steeds verder ontwikkelen, ook als je 55 bent. De komende jaren wil ik, samen met mijn fractie, er aan werken nog meer mensen te laten participeren in de samenleving. Dat zoveel mogelijk mensen die kunnen werken, ook gaan werken of op een andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. We zeten ook in op woningbouw voor middeldure en dure woningen. Dat is goed voor een betere doorstroom op de woningmarkt.

Stukje eigen inbreng over bijvoorbeeld een interesse, hobby, een probleem dat u extra aandacht wil geven, een prachtig initiatief, etc, etc. 

Door mijn werk als mediacoach ben ik veel bezig met zaken als online omgangsvormen. Wat mij opvalt, is dat mensen online (op sociale media) veel meer durven te zeggen dan in real life. Ik lees regelmatig zulke nare, beledigende en haatdragende reacties en berichten die op de persoon gericht zijn. Mensen kunnen echt helemaal los gaan. Dat vind ik niet oké! Ik vind dat je ook online op een normale en respectvolle manier met elkaar om moet gaan, net zoals je dat in het echte leven hoort te doen.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden